Laden...

Buurtrechter Venserpolder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Over de rechtbank > Buurtrechter Venserpolder
De buurtrechters van de buurtrechtbank Venserpolder behandelen rechtszaken van bewoners van het volledige postcodegebied 1102. Dat doen ze niet in de rechtbank Amsterdam, maar in de wijk zelf. De buurtrechters spreken recht met veel aandacht voor de mens en de problemen waarmee hij of zij te maken heeft. Zij vinden dat problemen er zijn om op te lossen.

Kleine zaken, grote invloed

De buurtrechter behandelt eenvoudige, kleine rechtszaken. Kleine zaken die vaak een grote invloed hebben op het leven van mensen. 

Soms spelen er bij één persoon veel problemen tegelijk. Bijvoorbeeld schulden, conflicten in het gezin of tussen ex-partners, schoolverzuim of kleine strafbare feiten. Deze zaken worden normaal gesproken door verschillende rechters behandeld.

Alle problemen tegelijkertijd aangepakt

De buurtrechter kijkt juist naar alle problemen tegelijkertijd. Door deze 'all inclusive'-aanpak kent hij of zij iemands hele verhaal. Samen met de bewoner gaat de buurtrechter op zoek naar goede en blijvende oplossingen voor de problemen. Ook de gemeente, het Openbaar Ministerie, de advocatuur en verschillende organisaties uit de wijk kunnen hierbij worden ingeschakeld.

Foto: beeldbank gemeente Amsterdam. Venserpolder. Foto: beeldbank gemeente Amsterdam

Onafhankelijk en onpartijdig

De buurtrechter heeft altijd, net als de gewone rechter, een onpartijdige en onafhankelijke rol. De buurtrechter kan ook straffen opleggen en beslissingen nemen waar de bewoner zich verplicht aan moet houden. De buurtrechter kan ook bemiddelen als er al wel een conflict is, maar nog geen rechtszaak.

Oplossingsgerichte gesprekken

De buurtrechter behandelt niet alleen rechtszaken, maar voert ook oplossingsgerichte gesprekken. De buurtrechter kan op verzoek een gesprek voeren met leden van een gezin of (ex-)partners als zij samen een serieus huiselijk conflict willen oplossen. Een oplossingsgericht gesprek kan ook gaan over een hulpverleningstraject dat niet goed verloopt. De buurtrechter helpt ook mee om een oplossing te vinden voor kinderen die niet naar school gaan, terwijl dat wel de bedoeling is. 

Tijdens een oplossingsgericht gesprek bekijkt de buurtrechter samen met de betrokkenen welke oplossingen er mogelijk zijn. Daarover worden vervolgens afspraken gemaakt. Lukt het niet om oplossingen te bedenken waar de betrokkenen het over eens zijn, dan blijft de situatie zoals hij was: anders dan in een rechtszaak kan de buurtrechter in een oplossingsgericht gesprek alleen knopen doorhakken als alle betrokkenen zich daar in kunnen vinden.