Laden...

Over de buurtrechter Venserpolder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Buurtrechter Venserpolder > Over de buurtrechter Venserpolder

Kleine zaken, grote invloed

De buurtrechter behandelt relatief eenvoudige, kleine rechtszaken die vaak een grote invloed hebben op het leven van mensen. 

Soms spelen er bij één persoon veel problemen tegelijk. Bijvoorbeeld schulden, conflicten in het gezin of tussen ex-partners, schoolverzuim of kleine strafbare feiten. Deze zaken worden normaal gesproken door verschillende rechters behandeld en los van elkaar beoordeeld. 

Alle problemen tegelijkertijd aangepakt

De buurtrechter kijkt juist naar alle problemen tegelijkertijd. Door deze all inclusive-aanpak kent hij of zij iemands hele verhaal. Samen met de bewoner gaat de buurtrechter op zoek naar goede en blijvende oplossingen voor de problemen. 

Het wijkteam, de advocatuur, de reclassering en verschillende andere organisaties kunnen worden ingeschakeld om de bewoner te ondersteunen.

Foto: beeldbank gemeente Amsterdam. Venserpolder. Foto: beeldbank gemeente Amsterdam

Onafhankelijk en onpartijdig

De buurtrechter is een echte rechter en heeft altijd, net als de gewone rechter, een onpartijdige en onafhankelijke rol. De buurtrechter neemt beslissingen waar de bewoner zich verplicht aan moet houden. In strafzaken kan de buurtrechter straf opleggen. De buurtrechter kan ook een oplossingsgericht gesprek voeren met leden van een gezin of (ex-)partners als er al wel een serieus conflict is, maar (nog) geen rechtszaak. Verder kan de buurtrechter worden ingeschakeld om oplossingen te vinden voor een hulpverleningstraject dat niet goed verloopt of wanneer sprake is van ernstig schoolverzuim.

Geen juridisch adviseur

De buurtrechter is onpartijdig en kan dus geen juridisch advies geven.

Eerste zittingen in het najaar

De zittingen van de buurtrechter in Venserpolder starten vanaf 1 november 2021.

Oplossingsgerichte gesprekken nu al mogelijk

Buurtbewoners en hulpverleners kunnen vanaf 6 september 2021 de buurtrechter inschakelen voor een oplossingsgericht gesprek. Totdat de locatie in Venserpolder gereed is, vinden die gesprekken plaats in een mediationkamer van de rechtbank in Amsterdam-Zuid. Gesprekken over schoolverzuim vinden plaats op het stadsdeelkantoor Zuidoost.

Op de algemene pagina leest u hoe u met de buurtrechter in contact kunt komen.