Laden...

Informatie voor buurtbewoners

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Buurtrechter Venserpolder > Informatie voor buurtbewoners
De buurtrechters van de buurtrechtbank Venserpolder behandelen rechtszaken van bewoners van het volledige postcodegebied 1102. Dat doen ze niet in de rechtbank Amsterdam, maar in de wijk zelf. De buurtrechters spreken recht met veel aandacht voor de mens en de problemen waarmee hij of zij te maken heeft. Zij vinden dat problemen er zijn om op te lossen.

Informatie voor buurtbewoners

Een oproep van de buurtrechter

U ontvangt een oproep om bij de buurtrechter te komen in de volgende drie gevallen:

  1. Als u wordt verdacht van een klein strafbaar feit.
  2. Als u of uw kind wordt verdacht van overtreding van de leerplichtwet. Bijvoorbeeld als uw kind niet naar school gaat.
  3. Omdat uw zorgverzekeraar de rechter inschakelt om onbetaalde zorgpremies of verschuldigd eigen risico betaald te krijgen.

Hoe ziet een oproep van de buurtrechter er uit?

Als het gaat om een klein strafbaar feit (1) of de leerplichtwet (2) krijgt u een dagvaarding. Daarin staat waarom u bij de buurtrechter moet komen. Ook leest u wanneer de buurtrechter uw zaak behandelt en waar u dan moet zijn.

Als het gaat om een geldvordering van uw zorgverzekeraar (3) dan krijgt u een brief van de buurtrechter met daarin de reden voor de oproep. In die brief staat ook wanneer en waar de afspraak met de buurtrechter is.

Zelf de buurtrechter inschakelen

U kunt er ook zelf voor kiezen de buurtrechter in te schakelen voor een oplossingsgericht gesprek. Dat kan in de volgende twee gevallen:

  1. Als er sprake is van een serieus huiselijk conflict tussen gezinsleden of (ex-)partners, waar u samen uit wil komen en afspraken over wil maken.
  2. Wanneer u in een hulpverleningstraject zit en u samen met uw hulpverlener vindt dat er een rechter nodig is om op een goede manier samen verder te gaan of om uw problemen beter aan te kunnen pakken.

Wilt u in contact komen met de buurtrechter Venserpolder voor een oplossingsgericht gesprek, bel dan de buurtrechter via het mediationbureau van de rechtbank Amsterdam op 06 53 74 20 13. U kunt ook een e-mail sturen naar mediationbureau.rb.amsterdam@rechtspraak.nl
Op de contactpagina vindt u nog meer informatie over hoe u met de buurtrechter in contact kunt komen.

Weet u niet zeker of uw hulpverlener of de persoon met wie u een huiselijk conflict heeft, wil meewerken aan een oplossingsgericht gesprek? Dan kan het mediationbureau u helpen om dit uit te zoeken.


Naar de buurtrechter

De buurtrechter zal alle tijd nemen om met u (en eventueel uw advocaat) te bespreken waarom u bij de buurtrechter bent opgeroepen. Ook brengt de buurtrechter samen met u in kaart of er nog andere problemen spelen of dat er nog andere rechtszaken lopen die van belang zijn.

Met u en alle betrokken partijen bepaalt de buurtrechter wat er nodig is om de problemen zo goed mogelijk op te lossen. Afgesproken wordt hoe de problemen worden aangepakt en wie u daarbij gaat helpen. De buurtrechter houdt daarna in de gaten of deze afspraken ook worden nagekomen.

Foto: beeldbank gemeente Amsterdam. Venserpolder. Foto: beeldbank gemeente Amsterdam