Laden...

Procedure Gericht Op Oplossing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Regels en procedures > Procedure Gericht Op Oplossing

Nieuwe zittingsvorm: GOO

Heeft u behoefte aan een kortlopende procedure waarin partijen tot een definitieve oplossing komen? De rechtbank Amsterdam biedt daarvoor een nieuwe zittingsvorm aan: Gericht op Oplossing (GOO).

 

Voor wie is deze procedure geschikt?

GOO is interessant voor partijen die samen tot een oplossing willen komen. Een constructieve houding is dus van belang. Partijen moeten daarnaast bij hun voorbereiding aandacht willen besteden aan relevante achterliggende geschilpunten en belangen, want daar richt de aandacht zich ook op tijdens de zitting. En er moet bereidheid zijn tevoren na te denken over mogelijke oplossingen. Ook niet onbelangrijk: deelnemers moeten bevoegd zijn het geschil te beëindigen.

De rol van de rechter

De behandelend rechter ondersteunt waar mogelijk het gezamenlijke doel: samen tot een oplossing komen. Op de zitting komen relevante achterliggende geschilpunten en belangen aan de orde. Daarnaast verkrijgt de rechter tijdens de behandeling voldoende informatie om een uitspraak te kunnen doen indien een oplossing niet wordt bereikt.

 

Geen mediator

Uitgangspunt blijft dat de rechter gebonden is aan de waarborgen uit het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Procesreglementen. De rechter wordt dus geen mediator. De rechter kan, als partijen er niet uit komen, altijd de knoop doorhakken.

Is úw zaak geschikt voor een GOO-behandeling?

Met behulp van de handleiding voor GOO-behandeling kunt u, met uw cliënt, onderzoeken of een GOO-behandeling een geschikte zittingsvorm is.

 

       

 

 

Zie ook: