Laden...

Procedure Gericht Op Oplossing

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Regels en procedures > Procedure Gericht Op Oplossing

Over de procedure

Heeft u een conflict of probleem en komt u er niet samen uit? Dan kunt u samen hulp van de rechter inschakelen voor een Gericht op Oplossing (GOO) zitting.

 

Past deze procedure bij mij?

De GOO is er voor mensen die: 

  • aandacht hebben voor het werkelijke conflict en hun rol hierin; 
  • samen een definitieve oplossing willen; 
  • daarbij ook de belangen van de andere partij willen laten meewegen; 
  • bereid zijn tot een gerichte voorbereiding van de zitting. 

Let op: u moet ook beiden bevoegd zijn het geschil te beëindigen

 

De rol van de rechter

Tijdens de zitting helpt de rechter met het vinden van een oplossing. De zitting bestaat uit twee gedeelten: de inhoudelijke behandeling en een mediationgedeelte. Tijdens het eerste deel verzamelt de rechter informatie, mocht een vonnis nodig zijn. Tijdens het tweede deel faciliteert de rechter met mediationvaardigheden het vinden van een oplossing in wederzijds belang. 

De rechter kan een voorlopig oordeel geven over de juridische aspecten van de zaak, als partijen daarbij gebaat zijn. Komt u er samen uit? Dan zet de rechter de afspraken op papier en ondertekent u allebei de afspraken. Komt u er niet samen uit? Dan beslist de rechter en volgt een vonnis.

 

Geen mediator

De rechter houdt zich aan het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Procesreglementen. De rechter is dus geen mediator. De rechter is bevoegd om een definitieve beslissing te nemen waar allebei de partijen zich aan moeten houden.

 

Voorwaarden voor deelname aan deze procedure

Voor deelname aan de procedure Gericht op Oplossingen gelden een aantal voorwaarden. Die leest u in de handleiding (pdf, 89,9 KB).

Zie ook: