Laden...

Pers rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Bezoekinformatie > Pers rechtbank Den Haag

Contact

Het contact van de pers met rechtbank en persrechters loopt via de afdeling persvoorlichting.

Afdeling persvoorlichting

Zittingen zijn toegankelijk voor media. Media die geluids- of beeldopnamen willen maken, moeten zich (uiterlijk 24 uur van tevoren) melden bij de afdeling persvoorlichting. In zaken waar veel bezoekers worden verwacht kunnen afwijkende regels gelden. Door middel van een nieuwsbericht wordt hierover vooraf gecommuniceerd.

Uitspraken worden zoveel mogelijk gepubliceerd. Bij spraakmakende zaken zorgt de rechtbank mogelijk voor een persbericht en eventueel een video met een toelichting van een persrechter.

Perskamer, en -richtlijn

Het paleis van justitie beschikt over een perskamer op de derde etage bij balie L.

Rechtbank Den Haag hanteert de landelijke persrichtlijn.

Zittingslijsten aanvragen (pdf, 580,4 KB)

Kijk voor meer informatie op de pagina Persinformatie onder het kopje Aanvraagformulier.

Centrale Balie

Bij de Centrale Balie van het paleis van justitie kunt u inzage krijgen in:

  • De rollijsten van strafzaken.
  • De rollijsten van civiele kort gedingen.
  • De uitsprakenrol van strafzaken.

Openbaarheid zittingen

Openbare zittingen zijn altijd toegankelijk voor de schrijvende pers. Zaken op het gebied van familie- en jeugdrecht, belastingrecht en strafzaken met minderjarige verdachten worden achter gesloten deuren behandeld en zijn niet openbaar toegankelijk.

Als daarvoor redenen zijn, kan de rechtbank besluiten ook andere zaken achter gesloten deuren te behandelen.

Beeldmateriaal

Opnamen en tekeningen

Er kunnen audiovisuele opnamen worden gemaakt bij openbare zittingen. Hiervoor geldt de Persrichtlijn (pdf, 2,9 MB). Als u opnamen wilt maken bij een zitting, wordt u verzocht u uiterlijk 24 uur voor de betreffende zitting aan te melden bij de afdeling voorlichting.

Tijdens openbare zittingen kunnen tekeningen worden gemaakt. De tekenaar mag naast de professionele procesdeelnemers ook de niet-professionele procesdeelnemers tekenen, tenzij deze daar bezwaar tegen hebben.

Beeldbank

In de beeldbank vindt u vrij te gebruiken beeldmateriaal van bestuurders, woordvoerders en gebouwen van rechtbank Den Haag.

 

 

Publicatie en opvragen uitspraken

Uitspraken in zaken waarvoor veel belangstelling is bij pers en publiek of die om andere redenen interessant zijn, worden door de rechtbank in gepseudonimiseerde vorm gepubliceerd op deze site.

Actuele uitspraken die niet gepubliceerd zijn, kunt u opvragen bij de afdeling voorlichting. De uitspraken zullen indien mogelijk alsnog gepubliceerd worden.

Minder actuele uitspraken kunt u schriftelijk opvragen bij het betreffende team van de rechtbank. Op grond van privacyoverwegingen kan een verzoek worden afgewezen.