Laden...

Pers rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Bezoekinformatie > Pers rechtbank Den Haag

Contact

Zittingen zijn toegankelijk voor media. Alle media (schrijvend en audiovisueel) moeten zich vooraf aanmelden per e-mail bij de afdeling persvoorlichting. De vuistregel is: maximaal één of twee lokale/regionale media, en één of twee landelijke media.

Uitspraken worden zoveel mogelijk gepubliceerd. Bij spraakmakende zaken zorgt de rechtbank mogelijk voor een persbericht en eventueel een video met een toelichting van een persrechter.

Het contact van de pers met rechtbank en persrechters loopt via de afdeling voorlichting. Bij afwezigheid kunt u inspreken op de voicemail. U wordt dan teruggebeld. Buiten kantooruren kunt u inspreken op de voicemail of e-mailen. Er wordt dan de volgende dag contact met u opgenomen.

U kunt hier terecht voor informatie over zittingen, uitspraken en het aanmelden voor het maken van audiovisuele opnamen, waaronder interviews of documentaires.

Met vragen over de zaak MH17 kunt u terecht op de speciale website over de MH17 zaak (courtmh17.com)of 088 - 361 17 11.

Perskamer, -kaart en -richtlijn

Het paleis van justitie beschikt over een perskamer met verschillende faciliteiten waarvan u gebruik kunt maken. De perskamer is op de 3e etage bij balie L.

U moet er rekening mee houden dat u gevraagd kan worden uw perskaart te laten zien om tot de zittingszaal zelf te worden toegelaten. Kunt u geen perskaart laten zien, dan zult u in voorkomende gevallen op de publieke tribune plaats moeten nemen.

Rechtbank Den Haag hanteert de landelijke persrichtlijn.

Zittingslijsten aanvragen

Kijk voor meer informatie op de pagina Persinformatie onder het kopje Aanvraagformulier.

Centrale Balie

Bij de Centrale Balie van het paleis van justitie kunt u (na afspraak) inzage krijgen in:

  • De rollijsten van strafzaken.
  • De rollijsten van civiele kort gedingen.
  • De uitsprakenrol van strafzaken.

Openbaarheid zittingen

Openbare zittingen zijn altijd toegankelijk voor de schrijvende pers. U moet zich wel vooraf aanmelden. Zaken op het gebied van familie- en jeugdrecht, belastingrecht en strafzaken met minderjarige verdachten worden met gesloten deuren behandeld en zijn niet toegankelijk voor pers (en publiek).

Als daarvoor gewichtige redenen zijn, kan de rechtbank besluiten ook andere zaken met gesloten deuren te behandelen.

Beeldmateriaal

Opnamen en tekeningen

Er kunnen audiovisuele opnamen worden gemaakt bij openbare zittingen. Hiervoor geldt de Persrichtlijn (pdf, 1001,2 KB). Als u opnamen wilt maken bij een zitting, wordt u verzocht u uiterlijk 24 uur voor de betreffende zitting aan te melden bij de afdeling voorlichting.

Tijdens openbare zittingen kunnen tekeningen worden gemaakt. De tekenaar mag naast de professionele procesdeelnemers ook de niet-professionele procesdeelnemers tekenen, tenzij deze daar bezwaar tegen hebben.

Beeldbank

In de beeldbank vindt u vrij te gebruiken beeldmateriaal van bestuurders, woordvoerders en gebouwen van rechtbank Den Haag.

 

 

Publicatie en opvragen uitspraken

Uitspraken in zaken waarvoor veel belangstelling is bij pers en publiek of die om andere redenen interessant zijn, worden door de rechtbank in geanonimiseerde vorm gepubliceerd op deze site.

Actuele uitspraken die niet gepubliceerd zijn, kunt u opvragen bij de afdeling voorlichting. De uitspraken zullen indien mogelijk alsnog gepubliceerd worden.

Minder actuele uitspraken kunt u schriftelijk opvragen bij het betreffende team van de rechtbank. Op grond van privacyoverwegingen kan een verzoek worden afgewezen.