Laden...

Gevangenisstraffen voor deelname terroristische organisatie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Gevangenisstraffen voor deelname terroristische organisatie
Den Haag, 26 april 2024

De rechtbank Den Haag heeft in drie internationale misdrijfzaken vonnis gewezen. 

Het gaat om twee zaken van Nederlandse vrouwen die in 2014 naar Syrië zijn gereisd en één zaak van een uit Syrië afkomstige man die sinds 2019 in Nederland verblijft.  




Deelname Islamitische Staat (IS)

De twee uitreizigsters waren getrouwd met IS-strijders en hebben zich in 2014 aangesloten bij IS. Eén van de vrouwen had haar minderjarige kinderen uit Nederland meegenomen naar Syrië. Het verwijt aan hen was onder meer deelname aan IS en het oorlogsmisdrijf plundering. Ze werden ervan verdacht dat zij in Syrië woningen hebben betrokken zonder toestemming van de eigenaar. 

Plundering


Beide vrouwen worden vrijgesproken van plundering omdat het opsporingsonderzoek daarover onvoldoende uitsluitsel biedt. De rechtbank zoekt bij de beoordeling of er sprake is van plundering, aansluiting bij de uitleg die het Internationaal Strafhof hierover geeft op basis van het Rome Statuut.

Straffen

Beide vrouwen worden wel voor deelname aan IS veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen en een behandelverplichting. 

Eén van de vrouwen krijgt ook een straf omdat zij haar minderjarige kinderen in gevaar heeft gebracht door ze naar een oorlogsgebied te brengen. De rechtbank veroordeelt de vrouw alles bij elkaar tot een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk.


Bedreiging journalisten

De andere vrouw krijgt 860 dagen gevangenisstraf waarvan 720 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Deze vrouw is ruim anderhalf jaar gedetineerd geweest in Turkije. Daar houdt de rechtbank samen met de lange duur van de berechting rekening mee. Ook heeft deze vrouw inmiddels al een lange intensieve behandeling ondergaan. 
Zij krijgt daarnaast een werkstraf van 480 uur omdat zij Nederlandse journalisten vanuit Syrië heeft bedreigd door op social media afbeeldingen van een Kalasjnikov te posten en hierbij dreigende teksten te plaatsen. 


Vrijspraak

In de strafzaak van de Syrische man kreeg de politie in 2020 inlichtingen over hem en zijn mogelijke betrokkenheid bij een strijdgroep die auto’s bij controleposten op een snelweg plunderde. De rechtbank spreekt hem vrij omdat de getuigen niet betrouwbaar bleken en er verder geen ander (getuigen)bewijs beschikbaar is. 

De rechtbank Den Haag heeft deze zaken behandeld vanwege de verdenking dat de verdachten oorlogsmisdrijven hebben gepleegd. De Haagse rechtbank is de enige Nederlandse rechtbank die internationale misdrijven, zoals oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide behandelt. Zo werden eerder in Den Haag zaken behandeld die gingen over internationale misdrijven die werden gepleegd in Rwanda, Ethiopië en Afghanistan.

Uitspraken