Laden...

Werkwijze en rol Raad voor de Kinderbescherming bij familiezittingen rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Werkwijze en rol Raad voor de Kinderbescherming bij familiezittingen rechtbank Den Haag
Den Haag, 02 april 2025

Vanuit de advocatuur zijn bezwaren geuit over de werkwijze en rol van de Raad voor de Kinderbescherming bij familiezittingen van de rechtbank Den Haag die over kinderen gaan. Verschillende media hebben hierover bericht. Dit is een belangrijk signaal dat wij serieus oppakken. In overleg met de Raad voor de Kinderbescherming is afgesproken de werkwijze te herzien. Graag leggen wij uit hoe wij hiertoe zijn gekomen.

Uniforme Hulpaanbod

Het Uniforme Hulpaanbod (UHA) is een samenwerking tussen de rechtbanken en de gemeenten waarbij passende hulp wordt aangeboden aan ouders en kinderen in met name echtscheidingen en omgangszaken. Sinds het UHA in 2019 in Den Haag is ingevoerd, komt de Raad voor de Kinderbescherming naar álle zittingen die over kinderen gaan in gezags- en omgangszaken. Dat zijn bij de rechtbank Den Haag ongeveer 2200 zaken per jaar. Dit zijn geen zittingen die over ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen gaan. 

Werkwijzen

In de huidige werkwijze heeft de vertegenwoordiger van de Raad voor de Kinderbescherming zich volledig ingelezen in alle processtukken voordat hij naar de zitting komt als de rechter dit in een concrete zaak heeft gevraagd of als de Raad op verzoek van de rechter onderzoek heeft gedaan en een adviesrapport heeft uitgebracht. In de andere zaken - het merendeel - komt de raadsvertegenwoordiger naar de zitting zonder alle processtukken te hebben gelezen. De rol van de raadsvertegenwoordiger is om op basis van wat op zitting wordt besproken algemene pedagogische inzichten te delen en met de ouders, hun advocaten en de rechter te bekijken wat een passend hulpaanbod kan zijn voor het gezin. 

Wij constateren dat er onduidelijkheid is ontstaan over de werkwijze en rol van de Raad voor de Kinderbescherming in de zaken waarin de raadsvertegenwoordiger naar zitting komt zonder alle processtukken te hebben gelezen. Dat betreuren wij. Met de Raad voor de Kinderbescherming is een nieuwe werkwijze afgesproken. Voortaan heeft de raadsvertegenwoordiger alle stukken gelezen voordat hij naar de zitting komt. De nieuwe werkwijze gaat per 1 mei 2025 in. 

Uitspraken