Laden...

Wibra moet stoppen met verkoop van 'Lego-bloemen' en 'dieren-Lego'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Wibra moet stoppen met verkoop van 'Lego-bloemen' en 'dieren-Lego'
Den Haag, 19 november 2024

De Wibra moet stoppen met het produceren en verkopen van een collectie speelgoed omdat het inbreuk maakt op het model- en merkenrecht van Lego. Dat volgt uit de uitspraak in een kort geding bij de rechtbank Den Haag. Het gaat om specifiek om bloemmodellen en dierenfiguren die zijn opgebouwd uit plastic bouwsteentjes. De voorzieningenrechter legt Wibra een dwangsom op van 10.000 euro voor iedere overtreding.

Bloemmodellen en dierenfiguren

Wibra verkocht onder de naam ‘Mini Block Flower Arrangement’ een collectie bloemmodellen en onder de naam ‘Mini Block Funny Animals’ een collectie dierenfiguren. Het speelgoed werd op sociale media door Wibra aangeduid als ‘Lego bloemen’ en ‘dieren Lego’. Volgens speelgoedfabrikant Lego maakt Wibra met de verkoop van deze producten inbreuk op zijn intellectuele eigendomsrechten. Lego wijst daarvoor onder meer naar de ‘Botanical Collection’, een collectie bloemfiguren die de speelgoedfabrikant zelf op de markt heeft gebracht. 

Lego heeft Wibra in september gesommeerd de verkoop van de producten te staken. Daarop heeft Wibra toegezegd de producten nog diezelfde dag uit de winkels te verwijderen voor zover dat al niet was gebeurd. Wibra gaf aan open te staan voor overleg en het maken van afspraken om de zaak niet te escaleren, maar nadere correspondentie en overleg tussen partijen heeft niet tot een oplossing geleid.

Oordeel voorzieningenrechter

De voorzieningenrechter oordeelt dat Wibra inbreuk maakt op het model- en merkenrecht met de verkoop van de bloemmodellen en dierenfiguren. Wibra heeft onvoldoende gemotiveerd dat de bouwsteentjes verschillen van de Lego-modellen. Uit een overgelegd overzicht zouden de verschillen tussen de modellen en de bouwsteentjes moeten blijken, bijvoorbeeld een kleine cirkelvormige inkeping op de nopjes van de bouwsteentjes. Maar uit dat overzicht komt juist goed naar voren dat de verschillen triviaal en banaal zijn, oordeelt de voorzieningenrechter. Daarmee maakt Wibra inbreuk op het modelrecht. Ook oordeelt de rechter dat Wibra inbreuk maakt op het merkenrecht door het aanprijzen van de producten als ‘Lego bloemen’ en ‘dieren Lego’.
 
De rechter beslist dat Wibra aan al haar professionele afnemers moet laten weten dat zij het speelgoed uit het assortiment heeft gehaald en niet meer zal leveren. Ook moet zij haar leveranciers dringend verzoeken het geleverde speelgoed terug te sturen en de kosten hiervan komen voor rekening van Wibra. Ook krijgt Wibra een dwangsom opgelegd. Als Wibra niet voldoet aan de veroordeling moet zij een dwangsom aan Lego betalen van 10.000  euro voor iedere overtreding of 500 euro per product met een maximum van 250.000 euro. 

Uitspraken