Laden...

Voorzieningen voor slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Bezoekinformatie > Voorzieningen voor slachtoffers

Afspraak via Slachtofferloket

Bent u van plan als slachtoffer de zitting te bezoeken neem dan, eventueel via uw advocaat, vooraf contact op met het Slachtofferloket (Rijksoverheid.nl) om begeleiding te krijgen voor, tijdens en na de zitting. Het Slachtofferloket informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens het hele strafproces. Het is een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Contactinformatie (Rijksoverheid.nl) vindt u op de website van de Rijksoverheid.

De rechtbank maakt uit oogpunt van onafhankelijke rechtspraak geen deel uit van dit loket.

Afbeelding beveiligingsloge Beveiligingsloge

Wat kunt u verwachten?

Als u een afspraak maakt met een begeleider van het Slachtofferloket worden uw wensen van te voren besproken. Het gaat dan onder andere om beperking van contact met (de familie van) de verdachte in de publieke ruimtes, gebruikmaken van het spreekrecht, uw zitplaats in de rechtszaal en gebruik van een privé wachtruimte en ingang.

Bij binnenkomst in de rechtbank volgt u onderstaande stappen:

  • u meldt zich bij de beveiligingsloge.
  • de medewerker beveiliging belt uw contactpersoon van het Slachtofferloket
  • vervolgens gaat u door de toegangscontrole
  • na de toegangscontrole wordt u opgevangen en verder begeleid

 

afbeelding toegangscontrole Toegangscontrole 
afbeelding bodebalie Bodebalie

Geen afspraak, zonder begeleiding Slachtofferloket

Als u geen afspraak heeft gemaakt met een begeleider via het Slachtofferloket, biedt de rechtbank ook voorzieningen.

Bij binnenkomst in de rechtbank volgt u onderstaande stappen:

  • u meldt zich bij de beveiligingsloge
  • de medewerker beveiliging verwijst u via de toegangscontrole door naar de informatiebalie
  • u vraagt bij de informatiebalie waar uw zaak wordt behandeld (aangeven dat u als slachtoffer de zitting bijwoont is hier nog niet noodzakelijk, maar mag uiteraard wel)
  • de medewerker van de informatiebalie verwijst u naar de juiste bodebalie

Bodebalie

U meldt zich bij de bodebalie en geeft aan dat u slachtoffer bent. De bode stelt u een aantal vragen, bijvoorbeeld of u gebruik wilt maken van een privéruimte en of u gebruik maakt van uw spreekrecht. De bode informeert de rechter voorafgaand aan de zitting over uw wensen.

Privéruimte

De rechtbank Gelderland beschikt over een aantal ruimtes waar u afgezonderd kunt zitten. Er bestaat een kans dat er geen privéruimte vrij is, dan zoekt de bode samen met u naar een passende oplossing.

Extra begeleiding

Het gerechtsgebouw is een openbare ruimte die, in principe, voor iedereen toegankelijk is. U kunt in de publieke ruimtes (familie van) de verdachte, maar ook ander publiek of journalisten tegenkomen. Wilt u het contact rondom de zitting beperken? Dan raden wij u aan om van te voren een afspraak te maken via het Slachtofferloket (rijksoverheid.nl).


Zitting

In overleg met de bode kunt u als eerste, tegelijkertijd met de verdachte(n) of ander publiek of juist als laatste de zaal in gaan. Uw rol als slachtoffer tijdens de behandeling van de strafzaak is beperkt. De rechter kan u vragen het woord te voeren als u een schadeopgaveformulier heeft ingeleverd, als u van uw spreekrecht gebruik maakt of wanneer u als getuige optreedt.