Laden...

Baksteenfabriek moet schade zieke werknemer vergoeden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Baksteenfabriek moet schade zieke werknemer vergoeden
Arnhem, 10 juni 2016

De rechtbank oordeelde afgelopen woensdag dat een baksteenfabriek de schade van zieke werknemer moet vergoeden. De fabriek heeft niet voldoende gedaan om te voorkomen dat de werknemer stof zou inademen dat vrij komt bij de productie van bakstenen.

Langlopende procedure

De kantonrechter had al eerder beslist dat aangenomen moest worden dat de werknemer ziek is geworden door inademing van stof met mangaan op zijn werk. Het was aan de baksteenfabrikant om aan te tonen dat zij er voldoende aan had gedaan om te voorkomen dat de werknemer ziek zou worden. Of om te bewijzen dat de werknemer ook ziek zou zijn geworden als de fabrikant wel de nodige maatregelen zou hebben getroffen ter voorkoming van ziekte. In deze gevallen zou de fabrikant niet tot schadevergoeding verplicht zijn

Voorzorgsmaatregelen onvoldoende

Voorgevel van Paleis van Justitie Arnhem

De kantonrechter heeft nu geoordeeld dat de fabrikant niet de nodige maatregelen heeft getroffen om gezondheidsschade te voorkomen. De werknemer moest werken in een stoffige omgeving. De fabrikant wist dat dit gevaarlijk was voor zijn gezondheid, vanwege de aanwezigheid van kwarts in het stof. Haar waren verschillende maatregelen geadviseerd om dit risico te verminderen. Deze maatregelen heeft de fabrikant onvoldoende opgevolgd. Deze maatregelen waren voorgeschreven tegen kwarts in het stof maar zouden waarschijnlijk ook hebben beschermd tegen de mangaan in het stof. Dat de fabrikant niet kon weten dat de werknemer ziek zou kunnen worden van de mangaan in het stof maakt dan niet uit. De fabrikant heeft bovendien niet aannemelijk gemaakt dat de werknemer ook ziek zou zijn geworden als de voorgeschreven maatregelen wel zouden zijn nageleefd.

Voorschot

De kantonrechter heeft beslist dat de baksteenfabrikant aan haar werknemer schadevergoeding moet betalen. De hoogte van het bedrag zal in een afzonderlijke procedure worden vastgesteld. De werkgever moet al wel een voorschot op de schadevergoeding aan de werknemer betalen.

Uitspraken