Laden...

IND moest actief inhoudelijk onderzoek doen bij statusverlening in andere lidstaat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > IND moest actief inhoudelijk onderzoek doen bij statusverlening in andere lidstaat
Arnhem, 12 april 2022

Sommige vreemdelingen die een asielaanvraag indienen in Nederland hebben al een asielstatus in een andere lidstaat gekregen. Als hoofdregel kan de IND in die situatie afzien van een inhoudelijk beoordeling en de asielaanvraag niet-ontvankelijk verklaren. De bestuursrechter oordeelt dat wanneer de IND dat niet kan doen en de asielaanvraag dus inhoudelijk beoordeelt, de IND niet verplicht is de eerder in een andere lidstaat, in dit geval Griekenland, verleende asielstatus automatisch over te nemen. De bestuursrechter oordeelt ook dat de IND in die situatie wel bij zijn onderzoek rekening moet houden met deze eerder in de andere lidstaat gevoerde asielprocedure. Dat betekent dat de IND zich actief moet opstellen om duidelijkheid te krijgen over de eerder gevoerde asielprocedure en de reden van de inwilliging. Dat heeft de IND in deze zaak onvoldoende gedaan. Daarom is het beroep gegrond.

Achtergrond

De vreemdelingen kregen eerder in Griekenland een vluchtelingenstatus. Zij hebben vervolgens opnieuw een asielaanvraag ingediend in Nederland. In zo'n situatie mag de IND in beginsel de asielaanvragen niet-ontvankelijk verklaren. In een eerdere fase van de asielprocedure deed de IND dat ook, maar de rechter stelde in hoger beroep vast dat deze vreemdelingen kwetsbaar zijn. De IND zag daarna af van de niet-ontvankelijkverklaring van de asielaanvragen. Hij beoordeelde de asielaanvragen alsnog inhoudelijk en wees deze af. De vreemdelingen stellen dat de IND dat onderzoek niet mocht verrichten. Volgens hen had de IND de in Griekenland verleende asielstatus automatisch moeten overnemen. 

IND hoeft in Griekenland verleende status niet automatisch over te nemen

De rechtbank oordeelt dat de IND in deze situatie niet verplicht is om de in Griekenland verleende asielvergunning - zonder zelf onderzoekshandelingen te verrichten - automatisch over te nemen. Binnen de Europese Unie zijn tussen de lidstaten geen afspraken gemaakt om elkaars asielbeslissingen te erkennen. De IND moet een asielaanvraag volgens de in de Procedure- en Kwalificatierichtlijn beschreven behandelingsprocedure op inhoud te beoordelen. Deze richtlijnen maken geen uitzondering voor de situatie dat een andere lidstaat al onderzoek heeft verricht en de vreemdeling heeft erkend als vluchteling en besloten heeft een asielstatus te verlenen. 

IND deed onvoldoende onderzoek

Dit betekent echter niet dat de IND geen acht hoeft te slaan op de asielprocedure in de andere lidstaat. De staatssecretaris heeft in dit geval onvoldoende voldaan aan zijn deel van de in artikel 4 van de Kwalificatierichtlijn opgenomen samenwerkingsplicht. Die samenwerkingsplicht houdt onder andere in dat de IND rekening moeten houden met eerdere asielaanvragen. De vreemdelingen hebben gezegd dat zij niet beschikken over de stukken van hun Griekse asielprocedure en dat het voor hen moeilijk is om die te verkrijgen. De IND heeft de vreemdelingen geen vragen gesteld over het Griekse asieldossier en hen niet geprobeerd ertoe te bewegen stukken over de procedure alsnog over te leggen. Daarbij had hij in aanmerking moeten nemen dat de vreemdelingen kwetsbaar zijn. De IND heeft daarnaast onvoldoende gemotiveerd waarom hij niet zelf contact heeft gelegd met de Griekse autoriteiten over de daar gevoerde asielprocedures en de inwilligende besluiten. Mogelijk was de IND beter in staat om dergelijke informatie te achterhalen. Het beroep is daarom gegrond.

Uitspraken