Laden...

Start proef Gelderse Deelgeschillenrechter in Familiezaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Start proef Gelderse Deelgeschillenrechter in Familiezaken
Gelderland, 17 maart 2021

Laagdrempelig en snel een deel van een geschil oplossen in het begin van een (echt)scheiding. Vanaf 17 maart 2021 kan dat bij de rechtbank Gelderland.  Dan start namelijk het project de Deelgeschillenrechter in Familiezaken. De kern van deze nieuwe procedure is dat 1 relatief eenvoudig deelgeschil - wat in de weg staat van het bereiken van een totaalregeling - versneld aan de deelgeschillenrechter kan worden voorgelegd.

illustratieve afbeelding

De procedure is voor partijen in de beginfase van een scheiding. Voor: (ex) samenwoners, geregistreerde partners en echtgenoten waarvan minstens 1 van de (ex)partners in Gelderland zijn woonplaats heeft. Een voorwaarde is dat de ex-partners met elkaar in onderhandeling zijn onder begeleiding van een MfN-mediator, bemiddelend advocaat/advocaten of notaris.
 

Hoe werkt het?

De partijen dienen samen een verzoek in door het mailen van het aanmeldformulier (pdf, 657,9 KB). In bepaalde kwesties zal een advocaat namens partijen een verzoek moeten indienen. Voor een exacte beschrijving van deze aanmeldprocedure verwijzen we u naar informatie voor ketenpartners en verwijzers (pdf, 107,5 KB). Als het deelgeschil zich leent voor de deelgeschillenprocedure, dan plant de rechtbank een zitting.

Zitting

De zitting is in Arnhem of Zutphen. De rechtbank probeert de zitting binnen twee weken na het indienen van het verzoek te plannen. Tijdens de zitting kunt u geen pleitaantekening voordragen of overleggen. De deelgeschillenrechter kan wel om stukken vragen. De deelgeschillenrechter probeert eerst of partijen er samen uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan neemt die rechter een beslissing.

Afronding

Binnen een week na de zitting stuurt de rechtbank het proces-verbaal of de schriftelijke beslissing van de deelgeschillenrechter. Daarna kunnen partijen de onderhandelingen of totaalregeling afronden.

​Griffierecht

Elke partij betaalt normaal gesproken de helft van het griffierecht. In 2021 gaat het om 85 euro. Dat betekent dus 42,50 euro per partij.

Meer informatie

In de brochure (pdf, 116,9 KB) voor rechtzoekenden kunt u rustig nalezen wat u kunt verwachten van de deelgeschillenrechter. 

Met vragen kunt u terecht bij uw MfN-mediator, advocaat of notaris en bij het mediationbureau van de rechtbank Gelderland. Verwijzers kunnen een uitgebreidere beschrijving van de deelgeschillenaanpak opvragen bij het mediationbureau.

Uitspraken