Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

In de centrale hal van het gerechtsgebouw in Maastricht is tot en met juli 2021 een nieuwe expositie te bewonderen. Deze keer zijn het de schilderijen van kunstschilder Eduard Linders. Dit vertelt Eduard over zijn werk:

“Het thema ruimte is de kapstok waar al mijn projecten uit voortkomen. Van series met abstracte landschappen tot schilderijen met afgebakende coulisse-achtige ruimtes waar je in rond kan dwalen of waarin je je eigen weg kunt zoeken. Maar ook werken waarin ruimte wordt verbeeld in de zin van maatschappelijke ruimte voor ieder mens; als een pleidooi voor een wereld waarin iedereen mag zijn zoals hij/zij is, ongeacht afkomst, kleur, geloof of geaardheid.

Het afgelopen jaar was voor iedereen anders dan anders. De coronacrisis legde ons een ander leven op. Velen werden direct getroffen door de pandemie, anderen indirect, en ons sociale leven veranderde enorm, met voor sommigen ingrijpende gevolgen. Er brak een tijd aan van bezinning en reflectie.

Dit laatste heeft mij geïnspireerd om een nieuwe serie schilderijen te maken. Verstilde ruimtes in sfeervolle kleuren, die troost kunnen bieden, of die uitnodigen tot nadenken, tot reflectie, maar altijd een uitweg bieden naar een hoopvolle toekomst.

Ik ben trots om deze nieuwe serie hier te mogen presenteren in de centrale hal van de rechtbank in Maastricht, een ontmoetingsruimte in een gebouw waar bezinning en reflectie juist een heel belangrijke rol spelen voor ieder die hier binnenkomt; voor verdachten, voor slachtoffers, voor gedupeerden, maar ook voor rechters, advocaten en anderen die direct of indirect betrokken zijn bij de zaken die hier afgehandeld worden.

In de 21 vensters zijn alle werken uit de nieuwe serie Reflection te zien, aangevuld met een aantal eerder gemaakte werken uit andere series.

Eduard Linders”

De schilderijen zijn te koop. Een prijslijst ligt in de hal. Het is zeker de moeite waard om deze prachtige expositie te bewonderen. Dat kan op maandag, woensdag of vrijdag, bij voorkeur in de middag. In verband met de coronamaatregelen wel graag van te voren aanmelden via https://aanmeldenpubliek.rechtspraak.nl/

Zie ook www.eduardlinders.nl

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.