Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Tot 24 januari 2020 exposeert José Rondeel uit Landgraaf haar werk in het atrium in Maastricht.

Meer uitleg over deze expositie:

"De wandkleden zijn geweven van schapenwol, door mijzelf gesponnen en geverfd met plantaardige materialen. Aanvankelijk weefde ik stoffen in diverse patronen op vier schachten. Daarna heb ik mij toegelegd op het weven van afbeeldingen met behulp van twee schachten: het zogenoemde inlegwerk. Tijdens het ontwerpen laat ik mij inspireren door de natuur en elkaar ogenschijnlijk tegenwerkende en/of aanvullende krachten, alsmede door tribale kunst en de hier gebruikte eenvoud van vormen en kleuren. Tevens maak ik gebruik van symbolen die vanwege hun grote zeggingskracht het geheel aanvullen en een diepere betekenis geven. De recepten die ik gebruik voor het wol verven zijn eeuwenoud en werden o.a. gebruikt in Afrika, India, Turkije, Peru en het Midden-Oosten. Plantaardig verven is beter voor het milieu, vandaar dat er tegenwoordig vele onderzoeken gaande zijn naar mogelijkheden om deze methode in de textielindustrie te gebruiken, ook vanwege de houdbaarheid van de kleuren. Het ontwerpen, spinnen, verven en weven is tesamen een zeer arbeidsintensief proces waarmee ik mij dan ook afzet tegen de hectiek en gejaagdheid van de huidige tijd!"

www.dradenbol.nl

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.