Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Schilderijen van oud-politieman Peter van Gerwen: De tuinen van Annadal III


Het is al weer zijn derde expositie aan de rechtbank Limburg, locatie Maastricht. Peter van Gerwen (67), oud groepschef Parketpolitie in Maastricht, is een bevoorrecht kunstenaar. Hij is geïnteresseerd in mensen. Tijdens zijn voorbije werk als politieman kwam hij dagelijks in contact met mensen uit alle rangen en standen van de bevolking. Al pratend en luisterend naar hen ving hij, bewust en onbewust, zijn onderwerpen. Van Gerwen werkte meer dan 45 jaar bij de politie. Eerst als wijkagent, later als vreemdelingenrechercheur en het laatst als groepschef van de rechtbank in Maastricht. Tijdens zijn werk werd Van Gerwen vaak geconfronteerd met schrijnende situaties. Het schilderen was en is nog steeds een uitlaatklep voor hem om alle ellende van zich af te gooien. Voor de kunstenaar Van Gerwen betekenen deze navrante confrontaties een gouden omstandigheid, voor de mensenvriend zijn ze pijnlijk. Van Gerwen slaat deze ontmoetingen in zijn wezen op en schildert als uitlaatklep voor zijn gevoelens, alles kleurrijk en op virtuoze wijze van zich af. Niet dat zijn werk louter kommer en kwel bevat. Verre van dat. Van Gerwen kan tijdens een van zijn vele, verre wandelingen ontroerd raken door de prachtige natuurbeelden welke hij dan tegen komt. Hij slaat deze indrukken in al haar facetten op in zijn geheugen en zet deze beelden thuis in zijn atelier om in zijn typisch kleurrijke schilderijen.

De tuinen van Annadal III van kunstenaar Peter van Gerwen zijn te bezichtigen in het atrium van de rechtbank in Maastricht, Sint Annadal 1, van 16 november 2018 tot 18 januari 2019 tijdens de openingstijden van 08.30 tot 17.00 uur.

 

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet. 

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis

 

Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.