Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Kleimonologen - Een project van Johan van der Dong 

Het thema van deze expositie is de bodem waarop wij leven. De bodem die voor ons dagelijks leven  dan ook een grote rijkdom heeft voorgebracht. Door deze bodem hebben we het warm en comfortabel en dat terwijl de bodem ons  wakker probeert te schudden met als boodschap dat het niet langer gaat. En toch luisteren we niet, we luisteren niet naar hen die daar wonen en het door ervaring kunnen weten. De aardbevingen in het dagelijks leven van haar bewoners. De tijd zij raakt op…..

De overeenkomsten tussen Groningen en Limburg zijn treffend, beiden waren en zijn het middelpunt van de mijnbouw in Nederland. Beiden ondervinden de gevolgen daarvan. Beiden worden als slachtoffer gezien wat ze niet willen zijn. Nee, ze willen hun problemen oplossen op een positieve manier door onder andere de schoonheid van het landschap en haar zeer oude gebouwen te laten zijn.

Vanaf 22 maart is een deel van zijn werken die over deze periode in Groningen gaat in Limburg te zien. Hij toont daarin de pracht van het landschap, en brengt daarbij ook het geschonden landschap in beeld. Iets waar ook Limburg in het verleden mee te maken had. Hij probeert de geschonden ziel van de provincie Groningen in beeld te brengen en vind het belangrijk om dat ook aan Limburg te laten zien. Limburg heeft dezelfde ervaringen gehad en zit voor een deel ook nog met een erfenis ervan, iets wat ze heel positief o.a. door herbestemmingen hebben kunnen omdraaien.

Over het thema Kleimonologen verscheen ook een gelijknamige dichtbundel Kleimonologen waarin door tekst en tekeningen/schilderijen een beeld van Groningen wordt geschetst. Uitgeverij Nobelman Groningen

Johan van der Dong werd internationaal bekend met projecten zoals de Postbus en Hotline van God. Over zijn werk is veel en breed gepubliceerd. 

www.johanvanderdong.nl

Ina Scholten

Ina Scholten is in 1956 in Zevenaar geboren en tot haar 18e heeft zij daar ook gewoond. Na haar studie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft zij in het onderwijs gewerkt in haar vrije tijd ontwikkelde zij zich als beeldend kunstenaar.

Na 25 jaar heeft zij het onderwijs vaarwel gezegd en is zij zich gaan toeleggen op het maken van veelal grote acrylschilderijen waarin thema's als  communicatie, verbinding en reflectie verbeeld worden.

In haar werk  spelen vooral mensen in hun onderlinge verband de hoofdrol. De (Italiaanse) titels van veel van haar doeken geven dat al aan. Haar verrassende benadering van deze thematiek resulteert in tot de verbeelding sprekende schilderijen, waarin kleur en vorm een spanning oproepend verbond aangaan.                                                           

Zij werkt op associatieve wijze en laat vanuit haar gevoel voor nuances het materiaal zijn werk doen. Schijn en werkelijkheid spelen  een steeds wisselende rol, afhankelijk van wat de beschouwer wil zien.

Haar werk is zeer toegankelijk en biedt door de gelaagdheid de kijker de mogelijkheid om verder te gaan dan wat gezien wordt. 

www.pitturina.nl
Facebook: Ina Scholten

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres. U kunt de expositie bezoeken op maandag, woensdag of vrijdag, bij voorkeur in de middag.

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondje gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.