Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Vanaf 18 januari is de expositie te bewonderen van Joost van Haaften, beeldend kunstenaar en oud-docent van de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

Onder de titel 'Schilderijen in de rechtbank Maastricht' toont de kunstenaar 21 werken van zijn hand. De thema's binnen Van Haaften's werk lopen vaak parallel aan zijn verwondering over het tijdsgewricht en hoe hij dat visueel vertaalt. De getoonde werken lijken op het eerste gezicht sterk te verschillen, maar hebben wel degelijk een gemene deler. Alle werken kenmerken zich door een zekere mate van openheid. Ze suggereren in plaats van te antwoorden. Van Haaften maakt daarbij gebruik van mogelijke landschappen, atlassen, ruimtes die hij vervolgens al schilderend in kaart brengt. Hiermee nodigt Van Haaften de toeschouwer uit om vragend en verwonderend naar de werken te kijken. Door de oneindige reflecties die opkomen bij de toeschouwer zijn de werken onuitputtelijk.

Schilderij van Joost van Haaften

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres. U kunt de expositie bezoeken op maandag, woensdag of vrijdag, bij voorkeur in de middag.

In verband met de coronamaatregelen wel graag van te voren aanmelden via dit aanmeldformulier

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondje gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.