Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Tot 14 september exposeren weer 2 nieuwe kunstenaars in de centrale hal in Maastricht.

Aron Abbink

De doeken van Aron Abbink zijn opgebouwd uit diverse lagen. Als materieschilder maakt hij gebruik van materialen als zand, jute, plastic, zink, karton, papier, roestoxidant etc. Materiaal dat hij in zijn naaste omgeving vindt en die hem inspireren door structuur en textuur. Hoewel hij zijn schilderijen in kleine series maakt, die daardoor een dialoog met elkaar aangaan, is er van uniformiteit in zijn werk geen sprake.  Zijn materiaal-, vorm- en kleurgebruik ontstaan in reactie op elkaar.Door het toepassen van de diverse materialen ontstaat een spontaniteit in zijn werk.

Aron Abbink werkt en woont in Haarlem.

https://aronabbink.wordpress.com/


Harald van Noordt

De Sorgue kalligrafeert zichzelf
Hoewel er daadwerkelijk een aantal tekeningen, die hier in de rechtbank getoond worden,  aan de oevers van het riviertje de Sorgue in de Vaucluse zijn ontstaan, tekent en  schildert Harald van Noordt  meestal niet direct naar de natuur maar naar de bemiddelde – beschreven, bezongen, herinnerde-  natuur. Het riviertje volgt niet alleen haar bedding in het landschap voordat ze uitmondt  in de Rhône maar stroomt ook in de sonnetten van Petrarca en de verzen van René  Char voordat ze uitmondt in ons.

De zienswijze dat de natuur buiten ons en de natuur in ons dezelfde natuur is, heeft Van Noordt vooral ontleend aan de klassieke Chinese tekenkunst maar verbindt er de activistische conclusie aan dat er dientengevolge andere, meer harmonieuze omgangsvormen met de natuur gezocht moeten worden. Volgens Van Noordt staan we aan het begin van een nieuw tijdperk, waarvan de contouren langzaam zichtbaar worden.  Een renaissance , die niet zoals de vorige ingeleid wordt door de (her)ontdekking  van het klassieke Westerse – Griekse en Romeinse –erfgoed maar door, wat we hier voor het gemak, het klassieke Oosterse erfgoed zullen noemen.

Een optimistische visie maar volgens Van Noordt  moeten we met die andere omgangsvormen 'wel een beetje opschieten!'

Den Haag, 1962, woont en werkt in Amsterdam.

www.haraldvannoordt.com

 

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet. 

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis

 

Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.