Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

In Maastricht is een nieuwe expositie te zien van kunstenaar Swa van Dael.

Swa van Dael is geboren in Antwerpen, 1951. Hij heeft een aantal jaren een academische opleiding gevolgd en heeft zich verder ontwikkeld door jaren van zelfstudie. 

Dit vertelt hij:
“Ik ben lange tijd zoekende geweest naar een eigen stijl en die is tot ontwikkeling gekomen rond 1999. Een wereld in heldere kleuren, organische lijnen en fantasiefiguren, een uitgesproken eigen stijl. Ik observeer de werkelijkheid en laat haar weer opduiken in mijn werk. Met humor, vrolijkheid maar zeker ook met kritiek. De kleurcombinaties die ik in mijn werk gebruik, kunnen voor de regels niet, maar uiteindelijk klopt het in mijn werk. Alles wat ik schilder, komt uit mijn eigen fantasie die soms wel wat weg heeft van een hallucinerende trip, maar door niets anders veroorzaakt wordt dan door impulsen uit mijn omgeving. Het is een fascinerend Universum dat toch verwant is aan de werkelijkheid.”

Website: www.swavandael.be


Swa van Dael Swa van Dael

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres. U kunt de expositie bezoeken op maandag, woensdag of vrijdag, bij voorkeur in de middag.

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondje gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.