Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

Fotograaf Alef Starreveld exposeert wederom in de entreehal van de Rechtbank Maastricht vanaf 29 maart t/m 18 mei 2018 met het fotografische project Le Voyage/Die Reise.

De expositie betreft 10 fotografische werken die “De Reis” uitbeelden.

Alef Starreveld_Aad: Expositie Maastricht

Alef vertelt over deze expositie het volgende: ‘Ik zie dat we als mens allen reizigers zijn. Tussen geboorte en dood ons levenspad zijn onbekende weg kronkelt. Het ons laat reizen op zoek naar een reden van bestaan en naar erkenning en waardering. Van onze mening en ideeën. Van wat we doen en laten. Van onze professie en ons werk. Maar bovenal misschien wel: van onszelf als persoon, als mens.’

‘De fotografische “Reis” wordt in eerste instantie uitgebeeld door een foto van mijn overleden broer Aad met een psychiatrische achtergrond in een treincoupe in het spoorwegmuseum Utrecht met als volgende foto een zoekende (toen al met psychotische kenmerken) Vincent van Gogh in een reproductie van het verloren gegane schilderij “schilder op weg naar Tarascon”. Dit schilderij heeft fotograaf Alef Starreveld geïnspireerd op zoek te gaan naar de plek (in de buurt van Arles, waar Vincent gewoond heeft) weergegeven op het schilderij en de uitbeelding daarvan vormt een belangrijk deel van de expositie.

Ook zie ik het Succes - als exponent van enkele laatste, haast moeiteloze en geslaagde stappen in de juiste richting - is overal om ons heen in beeld. Als uitbundige vaandel die in een zucht alle pijn, misstappen en dwalingen op ons pad laten verdwijnen. De schijnbare vanzelfsprekendheid ervan steekt de draak met alle twijfels.’

Meer informatie: www.alefstarreveld.nl

 

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

 

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet. 

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

 

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis

 

Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

 

 

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.