Laden...

Kunst en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOver de rechtbank > Gebouwen en exposities > Kunst en exposities

Maastricht

In de centrale hal van het gerechtsgebouw in Maastricht is van vrijdag 15 januari tot en met 19 maart 2021 een nieuwe expositie te bewonderen. Deze keer zijn het de imposante schilderijen van de Maastrichtse kunstschilder Marcel Willems.

Sinds zijn studie aan de Rijksacademie te Amsterdam heeft Marcel Willems (1959), de thema’s bos, bomen en takken tot zijn ‘leitmotiv’ gemaakt. Thema’s die hij gebruikt voor zijn zoektocht naar het snijvlak tussen abstractie en figuratie. Dit doet hij door tijdens het schilderen het toeval toe te laten in combinatie met het kiezen van een duidelijke penseelstreek. De hierdoor ontstane verftextuur, het licht, de compositie, het coloriet en het formaat van het doek zorgen voor een spannende wisselwerking tussen de maker en zijn toeschouwer. Willems, familie van de bekende Maastrichtse glazenier/schilder Henri Jonas, werkt vaak vanuit schetsen naar de realiteit of vanuit herinneringen.
Het zijn vaak metaforen voor zijn persoonlijke ervaringen.

Het is zeker de moeite waard om deze prachtige expositie te bewonderen. Dat kan op maandag, woensdag of vrijdag, bij voorkeur in de middag. In verband met de coronamaatregelen wel graag van te voren aanmelden. Zie ook: https://aanmeldenpubliek.rechtspraak.nl/

In de hal liggen ook boekjes met foto’s van zijn werk en meer informatie over Marcel Willems zelf. De schilderijen zijn te koop. Een prijslijst ligt in de hal.

 

Bezoek exposities

De toegang is gratis. Zie de openingstijden en het adres.

Exposeren?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het exposeren van uw tweedimensionale kunstwerken, dan kunt u foto’s van uw recente werken, vergezeld van een curriculum vitae, opsturen naar: Rechtbank Limburg, t.a.v. de Kunstcommissie, mevr. P. Kuster, Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht of per mail rechtbanklimburg@rechtspraak.nl.

De kunstwerken dienen geschikt te zijn om in een rechtbank te worden geëxposeerd. Dat wil zeggen dat aanstootgevende kunstwerken, te denken valt bijvoorbeeld aan gewelddadige afbeeldingen of expliciete naakten, niet zullen worden tentoongesteld. De selectie gebeurt door de kunstcommissie van de rechtbank.

 

Roermond

In het gerechtsgebouw in Roermond zijn op meerdere plaatsen kunstwerken te vinden. Zo hebben de kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis de muren van verschillende zittingszalen opgesierd met bronzen afgietsels van de stam van een plataan, die vroeger op het terrein van het gerechtsgebouw stond. Een bronzen koorddanser en hondje maken ook onderdeel uit van het kunstwerk dat zich door drie zittingszalen voortzet.

Aan het plafond van de centrale hal hangt een enorm doek dat is opgebouwd uit allerlei verschillende stoffen. Dit kunstwerk, gemaakt door Fransje Killaars, springt door de felle kleuren en verschillende dessins zeer in het oog. Ook het kleurrijke kunstwerk op de eerste verdieping (afbeelding hieronder) is van haar hand.

Bronzen hondej gemaakt door Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis
Kleurrijk kunstwerk van Fransje Killaars op de eerste verdieping Fransje Killaars

In de centrale hal van het gebouw staat het kunstwerk Droom en Werkelijkheid, gemaakt door Nabo Gass. Dit kunstwerk is eind 2007 op advies van de kunstcommissie door het bestuur aangeschaft.

Buiten het gebouw bevindt zich een kunstwerk van Roberto Ruggiu. 2 groene granieten schalen met een doorsnede van ieder twee meter symboliseren storm en stilte. In de monumentale schalen zijn respectievelijk een 'stormachtig' bewerkte en een bijna gave marmeren plaat ingelegd.