Laden...

Man die verdacht wordt van schilderijenroof blijft langer vastzitten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Man die verdacht wordt van schilderijenroof blijft langer vastzitten
Utrecht, 22 april 2021

De voorlopige hechtenis van de man die wordt verdacht van de diefstal van twee schilderijen is met 90 dagen verlengd, de maximale termijn. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten.

Schilderijen

De 58-jarige man uit Baarn wordt verdacht van twee diefstallen van schilderijen uit twee verschillende musea in 2020. Het gaat om het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh en het schilderij ‘De twee lachende jongens’ van schilder Frans Hals. Het doek van Van Gogh werd op 30 maart vorig jaar gestolen uit het museum Singer in Laren. Het schilderij van Hals is op 26 augustus gestolen uit museum Hofje van Mevrouw Aerden in Leerdam.

Voldoende ernstige verdenking

Op 6 april is de man in zijn woning in Baarn aangehouden. Bij zijn aanhouding is ook een vuurwapen en een hoeveelheid drugs gevonden. Het Openbaar Ministerie vroeg de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland om de voorlopige hechtenis te verlengen. Die raadkamer oordeelt dat de verdenking zwaar genoeg is om de man langer vast te houden. Daarnaast is er gevaar voor recidive, nu verdachte eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

Openbare zitting

Zittingen van de raadkamer vinden achter gesloten deuren plaats. Na 90 dagen vindt er – als de verdachte nog vast zit – een openbare zitting plaats.

Uitspraken