Laden...

Veroordeling voor ongeluk Veenendaal met fatale afloop

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Midden-Nederland > Nieuws > Veroordeling voor ongeluk Veenendaal met fatale afloop
Utrecht, 25 november 2021

Een 68-jarige vrouw uit Veenendaal is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een geldboete van €1.000,- en een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden. Ruim een jaar geleden veroorzaakte de vrouw een verkeersongeval in Veenendaal waarbij een 79-jarige man zwaargewond raakte. Twee weken later overleed hij aan een hersenvliesontsteking die hij opliep na een noodzakelijke operatie na het ongeluk.

Verkeersongeluk

Op 13 oktober 2020 slaat de verdachte, op dat moment bestuurder van een auto, linksaf op de kruising van de Veldweg met de Grote Beer. Hierbij rijdt zij een van links komende fietser, die voorrang heeft, aan. Voor het kruispunt rijdt de vrouw 30 kilometer per uur, wat daar de toegestane maximumsnelheid is. Vlak voor de kruising mindert zij haar snelheid tot 19 kilometer per uur. Volgens de rechtbank is dit een gebruikelijke en acceptabele snelheid en snelheidsvermindering. Toch ziet de vrouw de fietser niet. Ze heeft verklaard dat ze niet weet waarom ze het slachtoffer niet zag aankomen. Voordat ze de kruising opreed, keek ze naar links en rechts en werd ze niet afgeleid. Daarnaast had ze naar eigen zeggen geen last van de laagstaande zon. 

Fatale afloop

Het slachtoffer moet na het ongeluk geopereerd worden. Na die operatie loopt hij een hersenvliesontsteking op waar hij uiteindelijk, twee weken na het ongeluk, aan overlijdt. Volgens de rechtbank kan het overlijden van het slachtoffer als gevolg van het verkeersongeval worden aangemerkt. De hersenvliesontsteking is ingetreden na de operatie die nodig was vanwege het letsel dat de man opliep bij het ongeluk. Dit was niet gebeurd als het ongeval niet had plaatsgevonden. 

Waarnemingsfout

De rechtbank is van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte ten tijde van het ongeval aanmerkelijk verwijtbaar onvoorzichtig heeft gereden. Wel staat vast dat de vrouw een waarnemingsfout maakte waardoor ze gevaar op de weg veroorzaakte. Ze heeft het slachtoffer namelijk niet gezien toen hij de kruising naderde, terwijl hij voor haar goed zichtbaar moet zijn geweest. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de vrouw. Ze is mantelzorger voor een familielid en heeft hiervoor haar auto nodig. Vanwege deze omstandigheden, de leeftijd van verdachte en het niet hebben van een strafblad, acht de rechtbank een taakstraf, zoals de officier van justitie eiste, niet op zijn plaats. In plaats daarvan veroordeelt de rechtbank de vrouw tot een geldboete van €1.000,- en een voorwaardelijk rijontzegging van twee maanden.

Bekijk ook de themapagina verkeersmisdrijven.

Uitspraken