Laden...

Celstraf voor witwassen van miljoenen euro's

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraf voor witwassen van miljoenen euro's
Haarlem, 22 december 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft een 41-jarige man veroordeeld voor het witwassen van tientallen miljoenen euro's en deelname aan een criminele organisatie. Dit gebeurde tussen januari 2017 en juli 2019. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van 4,5 jaar opgelegd. De verdachte is vrijgesproken van een overval op een telefoonwinkel wegens gebrek aan bewijs.

Witwassen

De verdachte hield zich als de leider van een criminele organisatie 2,5 jaar lang bezig met gewoontewitwassen en valsheid in geschrifte. In die periode liet hij een medeverdachte geld ophalen bij telefoonwinkels in het Beverwijkse Midi-Center. De medeverdachte stortte het geld op bankrekeningen van nepbedrijven die de verdachte door katvangers had laten oprichten. Deze katvangers waren op papier de eigenaar van het bedrijf, maar de verdachte had de leiding. Het geld werd vervolgens meerdere malen doorgestort. De verdachte maakte valse facturen om de overboekingen te verantwoorden en het geld aan het zicht van justitie te onttrekken. Op deze manier zijn tientallen miljoenen euro's witgewassen. 

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de verdachte een essentiële rol heeft gehad bij het witwassen. Hij was de leider van de criminele organisatie en heeft anderen aangestuurd. Het witwassen van geld vormt een bedreiging voor de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan. Uit zijn proceshouding blijkt dat de verdachte zelf de ernst van zijn handelen niet inziet. Dit alles neemt de rechtbank de verdachte zeer kwalijk.

De man werd ook verdacht van een overval op een telefoonwinkel op 27 mei 2019. Hiervoor zag de rechtbank geen wettig en overtuigend bewijs, zodat de verdachte daarvan is vrijgesproken.

De rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte lang heeft moeten wachten op de inhoudelijke behandeling van zijn zaak en legt hem een gevangenisstraf van 4,5 jaar op. Zijn medeverdachte was in 2021 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk (Celstraf na grootschalig witwassen in Beverwijk (rechtspraak.nl)).

Uitspraken