Laden...

Celstraffen tot vijf jaar voor invoer 320 kilo cocaïne via Schiphol

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Celstraffen tot vijf jaar voor invoer 320 kilo cocaïne via Schiphol
Haarlemmermeer, 30 juni 2023

De rechtbank Noord-Holland heeft twee mannen (52 en 59 jaar) veroordeeld voor de invoer van 320 kilo cocaïne in bloemendozen via de luchthaven Schiphol op 24 mei 2021. Ook troffen zij tussen november 2020 en mei 2021 voorbereidingen voor de invoer van cocaïne. Een 52-jarige man heeft een gevangenisstraf van vijf jaar gekregen en een 59-jarige man een gevangenisstraf van drie jaar. Een derde verdachte is vrijgesproken. Een vierde verdachte moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden.

Acht andere verdachten moesten zich bij de politierechter verantwoorden voor alleen het treffen van voorbereidingen voor de invoer van cocaïne. Vier van hen zijn vrijgesproken. Twee van hen hebben een gevangenisstraf van een jaar gekregen. Aan de andere twee is een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Invoer cocaïne

Bij een onderzoek naar de invoer van drugs via de luchthaven Schiphol werden de telefoons van meerdere verdachten afgeluisterd en werden verdachten geobserveerd. Uit de afgeluisterde gesprekken bleek dat de verdachten in verdekte termen spraken over de invoer van drugs via vrachtvliegtuigen. Op 24 mei 2021 kwam een vrachtvlucht vanuit Ecuador aan op de luchthaven Schiphol. In het vliegtuig zaten vijf bloemendozen met in totaal 320 kilo cocaïne. 

De 52-jarige man had contact met mensen in Zuid-Amerika die hij de cocaïne aan boord van het vliegtuig kon laten plaatsen. Hij liet een medeverdachte vervolgens medewerkers van een vrachtafhandelingsbedrijf op Schiphol regelen die de drugs uit het vliegtuig konden halen en verder vervoeren. 

De 59-jarige man werkte bij het vrachtafhandelingsbedrijf dat het vrachtvliegtuig heeft gelost. Hij keek voor een medeverdachte in de roosters van het bedrijf wie op bepaalde dagen dienst had, gaf informatie over de vluchten aan de medeverdachte door en stond klaar om de cocaïne uit het vliegtuig te halen.

Oordeel rechtbank

De verdachten hebben een substantiële bijdrage geleverd aan de instandhouding van het internationale drugscircuit. Zij hebben zich bij het plegen van deze feiten enkel laten leiden door het oogmerk van snel en eenvoudig geld verdienen. 

De 52-jarige man had een leidende rol. Daarbij heeft hij op ernstige wijze misbruik gemaakt van de positie en bevoegdheden van mededaders met toegang tot beveiligde delen van de luchthaven Schiphol. Hij hoefde zelf geen invoerhandelingen te verrichten en liep daardoor minder risico's dan zijn mededaders. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan. De rechtbank heeft hem een gevangenisstraf van vijf jaar opgelegd. 

De 59-jarige man heeft misbruik gemaakt van zijn positie als medewerker op de luchthaven. Voor de bestrijding van de internationale handel in harddrugs is het van groot belang dat juist medewerkers van een (lucht)haven weerstand bieden aan de verleiding zich in te laten met de invoer van harddrugs. De verdachte heeft door zijn handelwijze niet alleen het vertrouwen van zijn werkgever beschaamd, maar heeft ook de luchthaven Schiphol en de op het luchthaventerrein gevestigde bedrijven in diskrediet gebracht. De 59-jarige man heeft een gevangenisstraf van drie jaar gekregen. 

Een 60-jarige man is vrijgesproken omdat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan de invoer van de cocaïne of de voorbereiding daarvan.

Uitspraken