Laden...

Gevangenisstraffen tot 14 jaar voor poging tot ontvoering en doodslag in Bergen aan Zee

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Gevangenisstraffen tot 14 jaar voor poging tot ontvoering en doodslag in Bergen aan Zee
Haarlem, 26 april 2023
De rechtbank Noord-Holland heeft 6 mannen veroordeeld voor de rol die zij hebben gespeeld bij een poging tot ontvoering en de dood van een man uit Colombia. Dit gebeurde op 16 februari 2021 in Bergen aan Zee. De rechtbank heeft de 6 verdachten gevangenisstraffen opgelegd van 2 tot 14 jaar. 2 andere verdachten zijn vrijgesproken.

Aanleiding

Uit berichten van de cryptocommunicatiedienst SKY-ECC bleek dat de aanleiding voor deze gebeurtenis vermoedelijk was gelegen in een mislukte drugsdeal die heeft plaatsgevonden op 11 februari 2021. De 36-jarige M. kreeg van Colombianen suiker in plaats van cocaïne geleverd. Ook zou hij zijn vastgebonden en zou hij zijn bestolen van een bedrag van € 150.000 en een Rolex-horloge. M. heeft meerdere personen gevraagd uit te kijken naar de Colombianen. Vervolgens is er contact geweest met de Colombianen en een afspraak gemaakt voor een drugsdeal op 16 februari 2021. Het werkelijke plan, zo leidt de rechtbank af uit de SKY-berichten, was om een Colombiaan te ontvoeren en (zwaar) te mishandelen. 

Incident

Op 16 februari 2021, rond 15:45 uur, hebben 4 mannen in Bergen aan Zee geprobeerd het Colombiaanse slachtoffer in een auto te duwen om hem te ontvoeren. Het slachtoffer heeft zich hiertegen verzet. Er is met een vuurwapen geschoten en het slachtoffer is 3 keer geraakt. Hij had daardoor ernstig letsel opgelopen. Op dezelfde dag is het slachtoffer enige tijd later in Bergen als gevolg van dat letsel overleden.

De nabestaanden van het slachtoffer is hierdoor onherstelbaar leed aangedaan. De feiten vonden plaats op klaarlichte dag, in het centrum van Bergen aan Zee en verschillende omwoners en voorbijgangers zijn ongewild geconfronteerd met een schietpartij en de vreselijke gevolgen daarvan. Dit soort geweldsdelicten in de georganiseerde drugshandel speelt zich de laatste jaren steeds vaker in de openbare ruimte af, met alle risico’s voor onschuldige burgers van dien. Het gaat om feiten die gevoelens van onveiligheid veroorzaken bij burgers en ook maatschappelijke impact hebben. De wijze waarop in berichten na de schietpartij over het incident en het slachtoffer wordt gesproken als ook hoe men weer over gaat tot de orde van de dag, getuigt bovendien van een grote mate van gewetenloosheid bij de daders. 

Oordeel rechtbank

M. is een van de personen die de ontvoering heeft bedacht en georganiseerd. Hij is op 16 februari 2021 vanuit zijn woonplaats naar Alkmaar gereden, waar hij de uitvoerders van het plan instructies heeft gegeven. Er is geen bewijs dat hij zelf in Bergen aan Zee geweest. Als organisator is hij wel mededader van de poging tot ontvoering. Omdat hij wist dat er wapens werden meegenomen en mogelijk zouden worden gebruikt, is hij ook medeverantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer. De rechtbank heeft een gevangenisstraf van 14 jaar aan M. opgelegd.

De 49-jarige A. heeft ook een organiserende rol gehad. Hij was niet in Bergen aan Zee aanwezig, maar heeft samen met M. het ontvoeringsplan bedacht, mensen geregeld om dat uit te voeren en iemand geregeld om in Bergen aan Zee te observeren. A. is medeverantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer, omdat ook hij wist dat er wapens werden meegenomen en mogelijk zouden worden gebruikt. A. heeft een gevangenisstraf van 14 jaar gekregen.

De 28-jarige A. is voortvluchtig en hij was dus niet aanwezig bij de strafzaak. De rechtbank heeft geoordeeld dat hij een van de vier mannen was die probeerde het slachtoffer in een auto te duwen en dat hij degene was die de dodelijke schoten heeft gelost. De rechtbank heeft aan A. ook een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd.

De rechtbank heeft aan de 28-jarige H. en de 44-jarige A. een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd. Zij hebben geprobeerd het slachtoffer in de auto te duwen. Er kan niet worden vastgesteld dat zij hebben geschoten, maar omdat zij wisten dat er wapens mee waren zijn ook zij medeverantwoordelijk voor de dood van het slachtoffer.

De 27-jarige K. is alleen veroordeeld voor medeplichtigheid aan de poging tot ontvoering. Hij had een huurauto geregeld waarmee hij naar Bergen aan Zee is gereden en daar heeft hij een voorverkenning gedaan. Ook zijn uitvoerders van de poging tot ontvoering met hem mee terug gereden. K. heeft een gevangenisstraf van 2 jaar gekregen.

De 31-jarige K. zat tijdens het incident in zijn auto op de plaats delict in Bergen aan Zee en de 44-jarige A. is na afloop met hem mee gereden. De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat K. wist wat daar zou gaan gebeuren. Daarom is hij vrijgesproken.

Ook de 30-jarige W. is vrijgesproken. Hij zou op verzoek van de 49-jarige A. iemand naar Bergen aan Zee hebben gestuurd om te observeren. Dit zou zijn gegaan via het cryptoplatform ANOM. De rechtbank vindt niet bewezen dat W. de persoon is die gebruik maakte van het betreffende ANOM-account. Ook kan niet worden bewezen dat die gebruiker wist dat zou worden geobserveerd bij een poging tot ontvoering.

De rechtbank heeft de zaak tegen een andere verdachte aangehouden, omdat hij in Macedonië zou zijn overleden. Het Openbaar Ministerie laat onderzoeken of dit bericht klopt. Zodra daarover duidelijkheid is, zal de rechtbank beslissen hoe het verder gaat met zijn zaak. 

Uitspraken