Laden...

Jeugddetentie en werkstraf voor steekincident in Zaandam

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Jeugddetentie en werkstraf voor steekincident in Zaandam
Alkmaar, 11 juni 2020

De rechtbank Noord-Holland heeft een 16-jarige jongen veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, waarvan 152 dagen voorwaardelijk voor een poging tot doodslag op een leeftijdgenoot. Ook heeft de rechtbank hem een werkstraf van 160 uur opgelegd. Het incident vond plaats op 30 januari 2020 in Zaandam. De rechtbank acht bewezen dat de jongen, toen hij met het slachtoffer in een worsteling was geraakt, met een mes een stekende beweging maakte en het slachtoffer in het hart raakte. Het slachtoffer raakte zwaar gewond en overleefde de steekpartij ternauwernood.

Noodweer

De jongen deed een beroep op noodweer omdat hij werd aangevallen door het slachtoffer en nog een derde jongen. De rechtbank verwierp dat beroep omdat de manier waarop hij zichzelf meende te moeten verdedigen (het steken met een mes) niet in verhouding stond tot de manier waarop hij werd aangevallen (zijn aanvallers waren niet gewapend).

Ook het beroep op noodweerexces is door de rechtbank verworpen, omdat niet is gebleken dat hij zodanig in paniek verkeerde of angstig was dat hem het steken niet kwalijk genomen kan worden.

Straf

Bij de strafoplegging heeft de rechtbank aan de ene kant gekeken naar de ernst van het feit en de gevolgen voor het slachtoffer en aan de andere kant naar de omstandigheden van de verdachte. Daarbij speelt mee de jonge leeftijd van de verdachte en zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid, het feit dat hij geen strafblad heeft en de omstandigheid dat hij zich sinds zijn vrijlating aan strenge voorwaarden heeft gehouden, waaronder een verblijf van enkele maanden in een ‘safehouse’ en een avondklok, gecontroleerd door een enkelband. Ook de komende tijd blijven nog strenge voorwaarden gelden en wordt hij begeleid door de jeugdreclassering. Verder moet hij de nodige behandelingen ondergaan om herhaling te voorkomen.
De eis van het Openbaar Ministerie was van tien maanden jeugddetentie waarvan vijf voorwaardelijk.

Schadevergoeding

Tot slot heeft de rechtbank bepaald dat de jongen aan het slachtoffer schadevergoeding moet betalen. Ook de door de ouders gemaakte kosten moet hij vergoeden.

Uitspraken