Laden...

Op de rol: 'Hoe had ik die vogels dan moeten vervoeren?'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Op de rol: 'Hoe had ik die vogels dan moeten vervoeren?'
Haarlem, 10 mei 2023

Je maakt wat mee op Schiphol, vooral als je bij de douane werkt. Ze vissen de meest buitenissige zaken uit de bagage van gearriveerde reizigers: potvistanden, pythontassen, koraal, allerhande pillen met daarin verwerkte beschermde dieren en planten. En wat te denken van levende dieren? Zeepaardjes, vogelspinnen, schildpadden (in washandjes), babypalingen (in zoutwaterzakken), kaaimannen.

En vogeltjes. Als op donderdag 31 oktober 2021 in alle vroegte de KL714 uit Paramaribo is geland, gaat de koffer van Kenneth* (72) door de 3D CT-scanner. Dat gebeurt op Schiphol jaarlijks met zo’n 50 miljoen koffers. De beelden worden door digitale algoritmes bekeken, daarna door medewerkers en als dat nodig is gaat de koffer open.

Wc-rolletjes

Zo ook Kenneths koffer. Er zit een karaokeset met speaker in. Dat is niet zo gek. Wat wel gek is, is dat in die speaker 8 wc-rolletjes zijn verborgen. En dat in die wc-rolletjes 7 pikolets en 1 jack zitten. De zangvogeltjes zijn vrij klein en passen met hun lijf in een wc-rol (ze worden trouwens ook in krultangsets en tandpastadoosjes vervoerd.) Omwikkeld in een netje. De zwart/bruine Zuid-Amerikaanse pikolet (zwartkopzaadkraker) is de favoriete zangvogel in Suriname, waar de zangvogelsport de nationale liefhebberij is. Zangvogelkooien domineren niet voor niets het straatbeeld in de hoofdstad Paramaribo. Het hele jaar door worden in het land zangtoernooien gehouden. Ook in Nederland organiseren vogelverenigingen in de zomermaanden toernooien voor Surinaamse zangvogels. Het is echt een hobby van ‘vogelmannen’.

Vlucht

Kenneth is zo’n ‘vogelman’. Hij houdt thuis in Rotterdam zangvogels, maar geen pikolets en jacks. Juist met deze Surinaamse fluiters hoopte hij in de prijzen te vallen tijdens de zangvogelkampioenschappen in Nederland. ‘Vanaf mijn 5e houd ik vogels’, zegt hij trots tegen de Noord-Hollandse politierechter Van der Lelie. Kenneth is, zonder advocaat, vanuit Rotterdam naar Haarlem getogen om zich te verdedigen tegen het verwijt dat hij zijn 8 zangvogeltjes zou hebben mishandeld. ‘Ik lees dat u op Schiphol hebt gezegd dat u wist dat u zo geen vogels mocht meenemen. Waarom deed u het dan toch?’, wil de politierechter weten. ‘Ik ben een vogelliefhebber en ik kweek ze ook. Die vogels zijn hier moeilijk te krijgen’, zegt Kenneth. De rechter: ‘Maar zo behandelen vogelliefhebbers hun vogels toch niet?’ Kenneth: ‘Ik heb ze helemaal niet slecht behandeld, dat zegt u. Die vogels slapen 12 uur lang. Ze hadden geen water, maar dat zou ik ze in de auto hebben gegeven. Maar dat ging dus niet door.’

Kooitje

De toezichthoudend dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op Schiphol was niet te spreken over Kenneths smokkeltechniek. Je reinste dierenmishandeling. Kenneth: ‘Hoe had ik die vogels dan moeten vervoeren? Ik had ze ook liever in een kooitje en op een stokje vervoerd, maar dat mag niet. Zelfs een vogel die ikzelf heb gekweekt mag ik niet meenemen uit Suriname. Je mag wel honden en katten uit Suriname meenemen, maar geen vogels. Hier in Europa mag je met je vogels overal naartoe.’ 

Schuld

Bij aankomst op Schiphol blijkt de jack trouwens het leven te hebben gelaten. Kenneth verontwaardigd: ‘En waarom? Omdat die vogelkenners pas ‘s middags naar Schiphol kwamen, en ik was ‘s ochtends geland. Dan is dat niet zo moeilijk.’ ‘Dus het ligt allemaal aan anderen en niet aan u?’, oppert de politierechter. Kenneth: ‘Ik wil best toegeven dat ik de vogels niet goed heb vervoerd, maar het is niet mijn schuld dat 1 vogel is doodgegaan. Waar zijn die andere vogels trouwens gebleven?’ Die zijn ergens geplaatst, maar waar weet de officier van justitie niet. Dat is iets voor Domeinen.

Welzijn

Suriname verbiedt de uitvoer van zangvogels, bedreigd of niet, en sowieso is de invoer van vogels in Nederland maar mondjesmaat toegestaan, zegt officier van justitie Beune. ‘Wildvang invoeren mag al helemaal niet. En dat heeft vooral te maken met de verspreiding van vogelziekten.’ Kenneth wist dat, en toch nam hij de zangvogels mee van Paramaribo naar Nederland – in wc-rolletjes. ‘Dat doet een echte vogelliefhebber niet. Die behandelt zijn vogels goed’, aldus de officier van justitie. ‘Nu is het welzijn en de gezondheid van de vogels benadeeld.’ Daarvoor verdient Kenneth een geldboete van 1.500 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. 

Verbeurd

‘Dat vind ik aardig wat voor een paar vogeltjes’, reageert Kenneth als hij zijn laatste zegje mag doen. Dat vindt politierechter Van der Lelie ook wel. Niet omdat Kenneth zich niet schuldig zou hebben gemaakt aan dierenmishandeling. De rechter: ‘Ik sluit aan bij wat de dierenarts op Schiphol daarover heeft gezegd. U hebt het welzijn en de gezondheid van de vogels benadeeld. 1 vogel is daardoor ook overleden.’ De politierechter geeft Kenneth een geldboete van 1.500 euro, waarvan niet 500 maar 750 euro voorwaardelijk. ‘En dat kunt u betalen in 5 termijnen van 150 euro.’ ‘En wat gebeurt er met de vogels? Heeft iemand anders ze?’, wil Kenneth weten. ‘Die vogels verklaar ik verbeurd. Als u thuis vogels wilt houden, dan mag u ze niet meenemen uit Suriname, en al helemaal niet in wc-rolletjes. Dan doet u dat op de legale manier.’

* Dit is niet zijn echte naam.

Uitspraken