Laden...

Veroordeling voor veroorzaken zwaar ongeluk door appen achter stuur

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordeling voor veroorzaken zwaar ongeluk door appen achter stuur
Alkmaar, 02 februari 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft een 31-jarige vrouw veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk in Purmerend doordat ze zat te appen achter het stuur. Daarbij raakte een motorrijder zwaar gewond. Ze heeft een taakstraf opgelegd gekregen van 160 uur en een rijontzegging van een jaar.

Ongeluk

Het ongeluk gebeurde in de ochtend van 3 mei 2019. De verdachte reed in richting van Purmerend met de auto bij de kruising van de Jaagweg (N235) en de Verzetslaan. Ze botste tegen een motorrijder die op zijn motor stilstond voor een rood verkeerslicht. Het slachtoffer liep tal van breuken en een klaplong op. Anderhalf jaar later heeft het slachtoffer nog steeds veel last van de verwondingen. De verdachte verklaarde met haar ex-vriend te hebben geappt tijdens de autorit, maar ze zou ermee zijn gestopt nog voordat het ongeluk plaatsvond. Hoeveel tijd er volgens haar tussen het laatste app-bericht en het ongeluk heeft gezeten, kon ze tijdens de zitting niet zeggen.

Onderzoek

Uit onderzoek naar haar mobiele telefoon bleek dat ze volgens de tijdsaanduiding in de telefoon zeven seconden voor het ongeluk een bericht op WhatsApp heeft gelezen en drie seconden voor het ongeluk begon ze met typen van een nieuw bericht. Daar is ze volgens de gegevens in de telefoon een seconde na het ongeluk abrupt mee gestopt. Hoewel de rechtbank rekening houdt met een onzekerheidsmarge van enkele seconden, valt het tijdstip waarop de verdachte is gestopt met typen min of meer samen met het tijdstip waarop het ongeluk plaatsvond. Ongeveer een minuut na het ongeluk heeft de verdachte gebeld met haar ex-vriend, zoals zij zelf ook heeft verklaard tijdens de zitting. Ook is gebleken dat de verdachte 35 WhatsApp-berichten heeft gewist die waren verstuurd en ontvangen van kort voor het ongeluk tot een uur erna.

Bij het eerste politieverhoor ontkende de verdachte te hebben geappt met haar mobiele telefoon terwijl ze aan het autorijden was. Maar daar kwam ze maanden later op terug toen ze werd geconfronteerd met de resultaten van het onderzoek naar haar mobiele telefoon. Daarna verklaarde ze dat ze tijdens de rit wel heeft geappt, maar niet ten tijde van het ongeval. Het slachtoffer stelt dat hij de verdachte in haar auto van achteren zag naderen en dat ze daarbij pas op het laatste moment afremde en probeerde uit te wijken.

Oordeel rechtbank

Op grond van al deze feiten en omstandigheden kan het volgens de rechtbank niet anders zijn dan dat de verdachte kort voor het ongeluk al rijdende bezig is geweest met het versturen en lezen van berichten op haar telefoon. Hierdoor heeft ze niet haar volledige aandacht bij de weg gehouden en remde ze te laat. Ze is met behoorlijke snelheid tegen de achterkant van de motor gebotst. Ze is ernstig tekort geschoten in de voorzichtigheid die van haar als automobilist in het verkeer mag worden verwacht.

Uitspraken