Laden...

Veroordelingen en vrijspraak verdachten voor ongeregeldheden na avondklok

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Noord-Holland > Nieuws > Veroordelingen en vrijspraak verdachten voor ongeregeldheden na avondklok
Alkmaar, 05 februari 2021

De rechtbank Noord-Holland heeft 2 verdachten (37 en 19 jaar) op een snelrechtzitting veroordeeld voor betrokkenheid bij ongeregeldheden die uitbraken na de invoering van de avondklok. Een 37-jarige verdachte kreeg een celstraf van 6 weken, waarvan 3 weken voorwaardelijk. Een 19-jarige verdachte kreeg een gevangenisstraf van 15 dagen, waarvan 5 dagen voorwaardelijk. Een derde verdachte (27) werd vrijgesproken.

Eerste verdachte

Een 37-jarige man werd aangehouden voor opruiing omdat hij op zondagavond 24 januari meerdere spraakberichten in een WhatsApp-groep stuurde over rellen in Medemblik. Hij zou hebben geroepen om te rellen en onder meer boksbeugels en vuurwerk mee te nemen. Volgens de verdachte was hij dronken toen hij de berichten stuurde en waren ze als grap bedoeld. Door dit juist overdreven te zeggen wilde hij anderen een spiegel voorhouden, verklaarde hij. Hij wilde zelf niet rellen, zei hij. Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van een maand.

De politierechter oordeelt dat hij in de WhatsApp-groep werd toegevoegd door iemand die de verdachte niet kende en dat andere onbekenden zijn spraakberichten hebben kunnen horen. Er was sprake van een WhatsApp-groep, die snel in ledental steeg en – in de woorden van de politierechter – een onbepaald publiek. Daarmee heeft de verdachte opruiende berichten in het openbaar verspreid en een bijdrage geleverd aan dreigende rellen in Medemblik. Een gevangenisstraf is passend, vindt de rechter. Omdat de corona situatie nog niet achter de rug is, krijgt hij ook een deels voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van 2 jaar. Dit moet een stok achter de deur zijn om niet nog een keer zoiets te doen.

Tweede verdachte

Een 19-jarige jongen werd aangehouden omdat hij een opruiend bericht op het sociale medium Snapchat (verder) zou hebben verspreid. In dat bericht werd opgeroepen om te rellen in Alkmaar. Tijdens het politieonderzoek werden op zijn telefoon meerdere screenshots gevonden van berichten over rellen. Volgens de verdachte wilde hij helemaal geen oproep plaatsen om te gaan rellen. Hij plaatste het bericht om te laten zien wat er zoal gebeurt in Alkmaar. Bovendien was het op een account dat niet voor iedereen openbaar was maar een privé-account met zo'n 100 volgers, verklaarde hij. Het Openbaar Ministerie eiste tien dagen gevangenisstraf.

De politierechter oordeelt dat het bericht niet in het openbaar is geplaatst, omdat het alleen is verspreid onder zijn relatief beperkte volgers op Snapchat. Deze volgers waren door de verdachte persoonlijk aan zijn Snapchat toegevoegd. Hij wordt daarom vrijgesproken van opruiing in het openbaar, maar is hij wel schuldig aan het (verder) verspreiden van een opruiend bericht. De rechter meent dat we juist in deze onzekere tijd het hoofd koel moeten proberen te houden en juist niet dit soort berichten moeten plaatsen. Een celstraf waarvan een deel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar is daarom op zijn plaats.

Derde verdachte

Een 27-jarige man werd op maandag 25 januari door de politie aangehouden bij ongeregeldheden in Zaandam. Hij zou deel hebben uit gemaakt van een groep mensen van waaruit vuurwerk naar de politie was gegooid en die zich agressief tegen de politie opstelde. In zijn jaszak werd onder meer zwaar vuurwerk gevonden en een muts. De verdachte zei dat hij per ongeluk op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was. Volgens hem had hij het vuurwerk nog bij zich sinds de jaarwisseling en gebruikte hij de muts voor het karten. Hij zou op straat zijn geweest om een rondje te lopen en snel een boodschap bij de supermarkt te doen. Hij belandde ongewild in de ongeregeldheden, zei hij. Het Openbaar Ministerie eiste een maand celstraf.

De politierechter vindt dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om te kunnen concluderen dat verdachte lid was van de groep en dat hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de openlijke geweldpleging tegen de politie. De rechter kan redelijkerwijs niet uitsluiten dat de verklaring van de verdachte juist is. De politieagenten hebben de verdachte geen vuurwerk zien gooien. Ook hebben ze hem niet horen schreeuwen. Verder is uit onderzoek niet gebleken dat verdachte zich – al dan niet via sociale media – met de rellen bezig heeft gehouden. De verdachte heeft verder geen strafblad en is het bovendien eens met de coronamaatregelen. De rechter heeft de verdachte daarom vrijgesproken.

Uitspraken