Laden...

16-jarige jongens veroordeeld voor openlijk geweld en diefstal tijdens rellen in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > 16-jarige jongens veroordeeld voor openlijk geweld en diefstal tijdens rellen in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 16 maart 2021

De kinderrechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag een 16-jarige jongen uit Heeze voor onder meer het gooien van twee stenen richting een politieauto tijdens de rellen in Eindhoven. Hij krijgt 4 weken voorwaardelijke jeugddetentie, 40 uur werkstraf en 40 uur leerstraf. Een leeftijdsgenoot uit Eindhoven haalde tijdens de rellen frisdrank weg uit een supermarkt en krijgt 40 uur werkstraf.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen ‘de lockdown en politiegeweld’. De demonstratie zou zich richten tegen de lockdown en voor de vrijheid van demonstreren. Op enig moment liep het uit de hand. Een deel van het intussen massaal aanwezige publiek richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden er winkels geplunderd.

De jongen uit Heeze gooide 2 stenen naar een politieauto. Daarnaast had hij sigaretten in bezit die afkomstig waren uit een geplunderde supermarkt op het station. Bij het bepalen van de straf houdt de kinderrechter er rekening mee dat het om ernstige delicten gaat. Een voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf zijn dan ook op zijn plaats. Daarnaast legt de rechtbank op advies van de Raad voor de kinderbescherming een leerstraf op om de jongen onder meer te leren andere keuzes te maken en zich niet door leeftijdsgenoten te laten meeslepen in ongewenst gedrag. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 1.000 euro voor de politieauto. Hij kan dit bedrag niet verrekenen met eventuele andere veroordeelden.

De andere verdachte ging diezelfde supermarkt binnen toen deze al was geplunderd en nam een flesje frisdrank weg uit het schap. De rechtbank weegt in zijn geval mee dat het weliswaar gaat om diefstal van ‘slechts’ één flesje drinken, maar dat hij dit deed door een reeds geplunderde winkel binnen te gaan en dus door te profiteren van de chaos. Ook houdt de rechtbank er rekening mee dat het op een eenmalig incident lijkt, wat maakt dat er geen aanleiding is voor bijzondere voorwaarden of een leerstraf.

Eerder werden al verschillende verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven. Op 5 februari kregen 4 verdachten gevangenisstraffen, 9 februari werden 3 minderjarigen veroordeeld tot jeugddetentie, 11 februari kregen 2 verdachten celstraffen, 24 februari kregen 4 verdachten celstraffen en 2 maart werd 1 minderjarige veroordeeld.

Uitspraken