Celstraffen tot 4 jaar voor internationale wapenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Celstraffen tot 4 jaar voor internationale wapenhandel
's-Hertogenbosch, 11 juli 2017

Twee mannen hebben voor het invoeren van onder meer machinegeweren en handgranaten uit Kroatië celstraffen gekregen van respectievelijk 18 maanden  en 4 jaar. Eén man is vrijgesproken. Een vierde man is vrijgesproken van het plegen van voorbereidingshandelingen voor de invoer. Hij is wel tot 14 dagen celstraf veroordeeld voor het bezit van munitie en 10 gram cocaïne. Dit oordeelt de rechtbank Oost-Brabant vandaag.

Op 7 januari 2015 werd een minibusje vol met wapens aangehouden door de Kroatische politie. Het ging om onder meer machinegeweren, granaatwerpers, handgranaten en grote hoeveelheden munitie. Het busje werd bestuurd door een 67-jarige verdachte (woonachtig in België) die uitgebreid telefooncontact heeft gehad met een Kroatische betrokkene bij de wapenhandel die een belastende getuigenverklaring heeft afgelegd. Onder ander telefoontaps, verklaringen en huiszoekingen leken erop te wijzen dat een 44-jarige Bosschenaar de organisator is geweest van de wapenhandel. Dezelfde man leek betrokken bij een wapentransport in december 2014.

De rechtbank acht bewezen dat de Bossche hoofdverdachte de organisator is geweest van het onderschepte wapentransport. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat door zware wapens in omloop te brengen de verdachten de Nederlandse samenleving onveiliger hebben gemaakt. De wapens kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor gewapende overvallen. De rechtbank acht voor de man die als leidinggevende wordt beschouwd een gevangenisstraf van 4,5 jaar passend. Omdat het Openbaar Ministerie de redelijke termijn heeft overschreden waarbinnen de zaak is afgehandeld, wordt de celstraf ingekort tot 4 jaar. Ook voor de verdachte die het minibusje bestuurde acht de rechtbank bewezen dat hij was betrokken bij het wapentransport. De man krijgt een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk.

De rechtbank veroordeelde in hetzelfde onderzoek op 29 juni jl. al een 40-jarige man uit ’s-Hertogenbosch voor het bezit van een pistool, munitie en een rookgranaat.

Uitspraken

Meest gelezen berichten