Laden...

Geen tbs, maar celstraf voor Ossenaar die brand stichtte, inbrak en roekeloos reed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Geen tbs, maar celstraf voor Ossenaar die brand stichtte, inbrak en roekeloos reed
's-Hertogenbosch, 06 september 2023

De rechtbank Oost-Brabant legt een 24-jarige man uit Oss een gevangenisstraf op van 150 dagen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk. Ook krijgt hij een rijontzegging van 2 jaar. De man werd eerder dit jaar veroordeeld voor diefstal uit een auto, brandstichting van een prullenbank in een park en roekeloos rijgedrag. Hij werd vrijgesproken van 2 brandstichtingen bij basisscholen. De vraag was of terbeschikkingstelling met dwangverpleging moest worden opgelegd, maar vandaag besliste de rechtbank dat dat niet passend is.

In mei jl. concludeerde de rechtbank dat de verdachte verantwoordelijk was voor brandstichting van een prullenbak in september 2021 en diefstal van een aansteker uit een auto. Verder reed hij in augustus 2020 met hoge snelheid door Oss. Hij negeerde daarbij een rood verkeerslicht, botste tegen een lantaarnpaal, reed tegen de achterkant van een politieauto en botste vervolgens tegen een geparkeerde auto aan. De rechtbank legde destijds echter nog geen straf op, omdat het onderzoek naar de persoon van de verdachte niet volledig was. 

Inmiddels is dit onderzoek afgerond en kon de rechtbank alsnog een passende straf opleggen. Volgens deskundigen is er bij de verdachte sprake van een autisme spectrum stoornis, een licht verstandelijke beperking en een milde neurocognitieve stoornis. Volgens de deskundigen zou hij intensief moeten worden behandeld aan zijn problematiek, in de vorm van tbs met dwangverpleging.

De deskundigen wijzen een alternatief van de hand, omdat er bij de verdachte een gebrek is aan motivatie en medewerking. Dit kan alleen in een gedwongen kader slagen. De enige vorm van behandeling die dan van toepassing is, is tbs met dwangverpleging.

De rechtbank vindt dit echter te ver gaan. Daarbij wijst zij op de relatief geringe ernst van de delicten waarvoor de verdachte is veroordeeld. Het gaat immers 'slechts' om diefstal uit een auto en brandstichting van een prullenbak in een park. Ook weegt mee dat er geen pyromanie is vastgesteld door de deskundigen.

De verdachte zou minstens 4 jaar van zijn vrijheid worden benomen als hij tbs met dwangverpleging krijgt. Omdat zijn problematiek nauwelijks veranderbaar is, valt van behandeling weinig te verwachten. De tbs zou dan neerkomen op het tijdelijk verwijderen uit de samenleving. Dit vindt de rechtbank te ver gaan. Zeker omdat hij voor zover bekend sinds september 2021 niet opnieuw de fout in is gegaan. De rechtbank legt daarom een celstraf op van 150 dagen, waarvan 100 dagen voorwaardelijk, en een rijontzegging van 2 jaar.

Uitspraak