Laden...

Jeugddetentie voor 17-jarigen na rellen in Eindhoven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Jeugddetentie voor 17-jarigen na rellen in Eindhoven
's-Hertogenbosch, 09 februari 2021

De kinderrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft vandaag 3 minderjarigen veroordeeld voor hun aandeel in het geweld tijdens de rellen tegen de politie in Eindhoven. Ze krijgen straffen tot 51 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen ‘de lockdown en politiegeweld’. De demonstratie zou zich richten tegen de lockdown en voor de vrijheid van demonstreren. Op enig moment liep het uit de hand. Een deel van de demonstranten richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden die winkels geplunderd.

De minderjarigen hadden allemaal een andere rol in dit openlijk geweld. Een 17-jarige jongen uit Eindhoven gooide op 2 momenten stenen naar de politie. Hij krijgt 50 dagen jeugddetentie, waarvan 34 dagen voorwaardelijk. Aan dit voorwaardelijke deel koppelt de rechter een aantal bijzondere voorwaarden. Zo krijgt de jongen toezicht van de jeugdreclassering, moet hij meewerken aan dagbesteding en krijgt hij elektronisch toezicht en een verbod om in het centrum van Eindhoven te komen zolang de reclassering dat nodig vindt.
Een plaatsgenoot maakte slaande bewegingen met een wapenstok richting agenten. Hij krijgt 51 dagen jeugddetentie, waarvan 30 dagen voorwaardelijk. Hij komt als bijzondere voorwaarde onder toezicht te staan van de jeugdreclassering en krijgt verder 4 weken elektronisch toezicht en moet meewerken aan een doorstroomtraject en een daaruit voortkomende schoolopleiding.
Een 17-jarige jongen uit Heeze gooide stenen naar de politie en krijgt hiervoor 40 dagen jeugddetentie, waarvan 24 dagen voorwaardelijk.

Buitensporig geweld

Bij het bepalen van de straffen houdt de kinderrechter er rekening mee dat de verdachten een significante bijdrage leverden aan het geweld in het centrum van Eindhoven. Dit buitensporig geweld richtte zich tegen de politie en heeft een enorme impact op de samenleving. De maatschappij is geschrokken en er ontstond een gevoel van onrust, onveiligheid en ongeloof door deze rellen. Al met al vindt de kinderrechter alleen jeugddetentie passend, met daarnaast bijzondere voorwaarden.

Afgelopen vrijdag veroordeelde de politierechter al 4 anderen voor betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven.

Uitspraken