Verlenging tbs voor verkrachting en vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Nieuws > Verlenging tbs voor verkrachting en vrijheidsberoving
's-Hertogenbosch, 07 december 2016

De rechtbank Oost-Brabant heeft de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) verlengd van een 49-jarige man uit Veldhoven. De man werd in 2001 veroordeeld voor verkrachting en vrijheidsberoving.

De Veldhovenaar werd op 14 januari 2014 aangehouden in verband met een coldcasezaak uit 1995. Hij verbleef op dat moment onder begeleiding buiten de tbs-kliniek en was bezig met een resocialisatietraject waarin vooruitgang werd geboekt. De man werd toen ondergebracht in een huis van bewaring. De tbs werd ondertussen in februari 2014 verlengd met een jaar.

Sinds november 2015 verbleef de man weer in een tbs-kliniek. Op 21 november jl. veroordeelde de rechtbank Oost-Brabant hem tot 5 jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van een 15-jarig Eindhovens meisje in 1995. De rechtbank bepaalde eveneens dat de man weer terug zou moeten naar het huis van bewaring.

Recidive

Deskundigen stellen dat de man nog lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en de tbs-kliniek stelt dat er kans op herhaling is als de tbs wordt beëindigd. Door de coldcasezaak is de man meer verbitterd geraakt en wantrouwt hij het justitiële systeem. Zou de tbs worden beëindigd, dan staat de man zonder begeleiding op straat. En dat werkt recidiveverhogend, zeker op de langere termijn.

De rechtbank neemt het oordeel van de tbs-kliniek over. Als de tbs nu zou worden beëindigd, dan ontstaat volgens de rechtbank een situatie waarin meer stress en spanningen aanwezig zijn dan in bij de verlenging van de tbs in 2014. De rechtbank is dan ook van oordeel dat de situatie is verslechterd ten opzichte van de vorige verlenging. De veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen eist een verlenging van de tbs met een jaar. Daarmee volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie.

Uitspraken

Meest gelezen berichten