Laden...

Gebouw rechtbank Oost-Brabant

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Oost-Brabant > Over de rechtbank > Gebouw rechtbank Oost-Brabant

Over het gebouw

Het Paleis van Justitie is ontworpen door de Belgische architect Charles Vandenhove. De buitenmuren zijn van bakstenen van oranjeachtige Limburgse klei. Het gebouw is vierkant en is symmetrisch opgebouwd. Koningin Beatrix opende in februari 1999 het Paleis van Justitie gebouw officieel.

De zestien grote zittingszalen hebben wandtapijten, die geweven zijn door een fabriek uit Oss. Het ontwerp van de wandtapijten komt van verschillende beeldend kunstenaars.

Op het grote binnenplein staat een vierkantig en achthoekig bakstenen torentje. Beide torentjes zijn gemaakt van donker baksteen en geven toegang tot de ondergrondse parkeergarage.

 

Kunst in het Paleis van Justitie

De kunst en architectuur van het Paleis van Justitie zijn op een klassieke en vernieuwende manier met elkaar verbonden. De architect Charles Vandenhove stelde voor om de muren van de zestien zittingszalen met wandkleden te bedekken.

De kleden verwijzen naar de zogenaamde gobelin traditie, een eeuwenoude traditie waarin hoogtepunten uit het dagelijkse leven op kleden werden geborduurd. Dezelfde afbeeldingen staan op de wandkleden. Alleen de afbeeldingen zijn niet geborduurd. Ze zijn door computerscantechniek omgezet, zodat ze machinaal geweven konden worden. Het grootste wandkleed is zestien meter lang en vier meter hoog.

 

De kunstenaars

De architect VandenHove en de rijksbouwmeester Patijn vroegen voor de selectie van de kunstenaars Chris Dercon, directeur van het Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam). Rob Birza, Jan Dibbets en Marlene Dumas, Henri Jacobs, Luc Tuymans en Willem Oorebeek, Giullio Paolini, Jeff Wall en Ludger Gerdes hebben allemaal voor twee zittingszalen de wandkleden ontworpen.

Deze kunstenaars zijn gekozen, omdat ze alle belangrijke ontwikkelingen binnen de beeldende kunst vertegenwoordigden: arte povera (Paolini), conceptuele kunst (Dibbets), experimentele grafiek (Oorebeek), figuratieve schilderkunst (Tuymans en anderen) en realistische fotografie (Wall). Daarbij waren alle kunstenaars maatschappelijk betrokken en hadden de behoefte om de verhalende mogelijkheden van de kunst te verkennen.

Twaalf kleuren

In het najaar van 1996 kregen de kunstenaars de opdracht om afbeeldingen te maken over wat zich in de zittingszalen afspeelt. Het ontwerp mochten ze zelf bedenken, maar door de productietechniek hadden ze één regel: ze kregen allemaal hetzelfde kleurenpalet van 12 kleuren.

In februari 1997 lieten de kunstenaars hun ontwerpen zien in het ministerie van VROM in Den Haag. Ze hadden allemaal een andere techniek gekozen en het thema ‘justitie’ anders geïnterpreteerd. Bij sommigen is het thema direct herkenbaar, bij anderen is het minder duidelijk.

In het voorjaar van 1997 zijn de ontwerpen aangepast en gereed gemaakt voor productie. Dit werd samen met de ontwerpafdeling van Desso gedaan. In juni werden de computeruitdraaien van de ontwerpen samen met een stukje proeftapijt gepresenteerd aan de opdrachtgever en gebruikers.

Op 28 januari 1998 kon de fabrikant beginnen met het weven van het in totaal zeshonderd meter lange wandkleed. Op 1 april 1998 waren de kleden klaar en werden ze opgeleverd.

 

 



Zie ook: