Laden...

10 jaar gevangenisstraf in coldcase-zaak Els Slurink

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 10 jaar gevangenisstraf in coldcase-zaak Els Slurink
Groningen/Zwolle, 09 maart 2022

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 46-jarige man uit Geldrop tot een gevangenisstraf van 10 jaar voor het doden van de Groningse Els Slurink. In de nacht van 20 op 21 maart 1997 ging de man de woning van het slachtoffer binnen en stak hij haar vervolgens met een scherp voorwerp in haar borst.

Niet verschenen op afspraak

Op 21 maart verscheen Els niet op een afspraak. Ze had zich niet afgemeld en ook toen geprobeerd werd telefonisch contact met haar te krijgen, nam ze niet op. Twee collega’s gingen naar haar huis om poolshoogte te nemen. Toen zij door het raam van de woonkamer keken, zagen ze dat het slachtoffer op de grond lag. Later bleek dat ze de nacht ervoor door geweld om het leven was gekomen. 

Jarenlange onduidelijkheid

Jarenlang was onduidelijk wie Els had gedood en waarom. Door moderne DNA-onderzoeksmethodes kwam pas begin 2020 deze man als verdachte in beeld. Met het doden van Els heeft hij de nabestaanden en anderen uit haar omgeving onbeschrijfelijk leed aangedaan. De rechtbank rekent het de man zeer aan dat hij geen openheid van zaken heeft gegeven. Daarmee had hij kunnen bijdragen aan herstel van dat leed of in ieder geval aan het afsluiten van een lange periode van onzekerheid. 

Onrust en gevoel van onveiligheid

De gewelddadige dood van Els Slurink gaf veel onrust en een groot gevoel van onveiligheid. Niet alleen bij de nabestaanden, bij bekenden en collega’s van het slachtoffer, maar ook in de maatschappij. Meermalen besteedden de lokale en landelijke media aandacht aan deze zaak, maar dat leidde eerder niet tot een concrete verdachte. Hierdoor bleef het al die tijd onduidelijk of degene die het slachtoffer had gedood nog vrij rondliep. 

Uitspraken