12-jarige veroordeelt leeftijdsgenootje voor handel in illegaal vuurwerk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 12-jarige veroordeelt leeftijdsgenootje voor handel in illegaal vuurwerk
Almelo, 19 januari 2015
Het stelen van een fles whisky, 43 kilometer per uur te hard rijden en handel in illegaal vuurwerk. Daar zie je een 12-jarige niet zo snel mee in aanraking komen. Toch waren dit de zaken waar 16 jongens en meiden van de Stichting Weekendschool zich over moesten buigen in de rechtbank in Almelo. Zondag 18 januari speelden zij drie zittingen na en kwamen alles te weten over het werk van de rechter, officier en advocaat.

Verrassen met vuurwerk

“Meneer dacht dat hij er goed aan deed om vuurwerk vanuit België mee te nemen naar Nederland. Zo kon hij zijn vrienden en buurtkinderen verrassen met mooi vuurwerk. Hij bedoelde het goed. Hij is heel erg geschrokken. Daar hoeft geen aparte straf van de strafrechter meer bij.” Mika (12) uit Hengelo speelt de rol van advocaat en verdedigt zijn leeftijdsgenootje met verve.

Mika: “Vorige week kregen we les van de rechter en de advocaat over het werk dat zij doen. Toen oefenden we ook de zittingen van vandaag en verdeelden we de rollen. Eerst wilde ik de verdachte spelen, maar daarna koos ik toch voor advocaat.” Het pleidooi van Mika hielp misschien toch een beetje. De rechter veroordeelt de verdachte voor handel in illegaal vuurwerk tot een werkstraf van 40 uur. De officier van justitie eiste een straf van 60 uur.

Vol vragen

Waar zit de griffier in de zaal? Waar is de hamer? De lucht in het Almelose gerechtsgebouw hing vol met vragen. Deze zondagmiddag kwamen de kinderen naar het gerechtsgebouw om in het echt te zien waar ze een week eerder les over hadden gekregen op school. De nagespeelde zittingen waren het sluitstuk van het tweeluik. Daar mochten de ouders ook bij zijn en dat was soms best spannend.

Leergierig

Rechter mr. Luit Vogel en advocaat mr. Jeroen Ruarus vertelden de jongens en meiden alles over het recht in Nederland. “Dit is een leergierige groep. Wij vertelden over ons werk en moeilijke onderwerpen zoals de scheiding van de machten, de trias politica. Ik ben prettig verrast door hun aandacht en de manier hoe ze alle informatie goed in zich opnamen.” zegt rechter Vogel.

Toppers op zondag

De stichting Weekendschool “Toppers Op Zondag” biedt activiteiten aan voor jongeren tussen de 10 tot 14 jaar uit Enschede, Hengelo en Almelo die opgroeien in een minder kansrijke leefomgeving. Zij volgen op zondag bijeenkomsten van gastdocenten uit diverse disciplines. Op die manier maken de jongeren kennis met een verschillende vakgebieden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten