Laden...

15 en 7 jaar cel na eerwraakmoord in Deventer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 15 en 7 jaar cel na eerwraakmoord in Deventer
Zwolle, 29 mei 2018

De rechtbank Overijssel veroordeelt 2 mannen van 41 en 48 jaar uit Deventer voor de moord op een man uit diezelfde stad. De rechtbank oordeelt dat de 41-jarige man  handelde uit eerwraak. Hij is veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar, de 48-jarige man tot 7 jaar.

Het slachtoffer had een relatie met het nichtje van de 41-jarige man. Deze relatie was hij alleen maar met haar aangegaan om op zijn beurt wraak te nemen op die familie. De mannen moeten schadevergoedingen betalen van in totaal bijna 21.000 euro.

Wilde achtervolging

Na een wilde achtervolging met auto’s rijden de mannen op 5 oktober 2017 het slachtoffer klem voor zijn appartement in Deventer. Het slachtoffer stapt uit met een hockeystick in zijn hand. Daar vechten de 41-jarige man en het slachtoffer met elkaar. De 48-jarige pakt de op de grond gevallen hockeystick en slaat het slachtoffer hiermee meermalen. Hierdoor richt het slachtoffer zich op hem. Dit geeft de 41-jarige man gelegenheid om een meegenomen mes te pakken en begint op het slachtoffer in te steken. Het slachtoffer overleed daar op straat aan zijn verwondingen.

Eerwraak: 15 jaar

De 41-jarige man krijgt een celstraf van 15 jaar opgelegd voor het vermoorden van het slachtoffer, hij stak hem 20 keer met een mes met de bedoeling hem te doden. Het motief hiervoor was eerwraak, waarbij de rol van de familie veel groter is geweest dan de man de rechtbank heeft willen doen geloven. Eerwraak is een buitengewoon onacceptabel en ongewenst fenomeen, waarvoor in deze maatschappij geen plaats is.

Het slachtoffer had een conflict met de familie en wilde wraak nemen. Hij gebruikte daarvoor het nichtje, door met haar, onder een valse naam, een relatie te beginnen. Deze relatie, die kennelijk door het slachtoffer alleen maar was begonnen om wraak te nemen, werd door de familie beschouwd als aantasting van de eer. De schuld hiervan werd, juist vanwege het achterliggende motief, geheel bij het slachtoffer neergelegd. Dit heeft geleid tot de conclusie van de familie dat er geen andere oplossing mogelijk was dan het doden van het slachtoffer. De oom van het nichtje nam blijkbaar deze taak op zich, vanwege zijn grote rol in de familie.

Medeplegen: 7 jaar

De 48-jarige man moet voor 7 jaar de gevangenis in. Hij heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de dood van het slachtoffer. Doordat hij het slachtoffer sloeg met de hockeystick was de 41-jarige man, die veel kleiner was dan het slachtoffer, in staat de overhand krijgen op het slachtoffer en hem de fatale messteken toe te brengen.

Maar omdat hij niet degene was die het slachtoffer heeft gedood en niet kan worden bewezen dat hij handelde met voorbedachten rade is zijn straf een stuk lager dan de 13 jaar die was geëist door de officier van justitie.

Uitspraken