2,5 jaar cel voor zware mishandeling met dodelijke afloop in discotheek Rijssen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 2,5 jaar cel voor zware mishandeling met dodelijke afloop in discotheek Rijssen
Almelo, 20 april 2012

De rechtbank Almelo acht bewezen dat de destijds 18-jarige verdachte Ozan D. op 10 juli 2011 een dusdanig harde klap heeft uitgedeeld aan de 20 jarige Mark K. dat deze als gevolg daarvan is overleden. De rechtbank veroordeelt Ozan D. voor dit delict met het zeer ernstig gevolg tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Verdachte dient tevens een schadevergoeding te betalen aan de familie van het slachtoffer. Medeverdachte Batuhan A. wordt veroordeeld tot een week gevangenisstraf wegens mishandeling van het slachtoffer.

Feitenrelaas

Op 10 juli 2011 is Mark K. overleden in discotheek Lucky te Rijssen. De dood van het slachtoffer was het directe gevolg van het zwaar lichamelijk letsel dat is toegebracht door de verdachte Ozan D. Verdachte heeft met dusdanige kracht tegen de nek/hals of tegen het hoofd van het slachtoffer geslagen, dat dit leidde tot het scheuren van een halswervelslagader.Diverse getuigen hebben het incident zien gebeuren. Bij binnenkomst in de rokersruimte werd Mark K. van achteren aangevallen door de verdachte. Deze sloeg zijn gebalde rechtervuist eenmalig met grote kracht tegen de nek (of het hoofd) van het slachtoffer, die vervolgens direct op de grond viel en bleef liggen. Het slachtoffer heeft de klap niet zien aankomen.
Kort voordat dit fatale feit plaatsvond, is het slachtoffer in een andere ruimte van de discotheek door medeverdachte Batuhan A. in het gezicht geslagen. Deze verdachte heeft geen aandeel gehad in de dood van het slachtoffer.

Motivering strafoplegging

De officier van justitie eiste ten aanzien van verdachte Ozan D. een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het misdrijf opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel met de dood tot gevolg. De rechtbank volgt de officier van justitie met de bewezenverklaring van dit misdrijf. Volgens de rechtbank is er geen sprake van het misdrijf doodslag, omdat verdachte niet de bedoeling had om het slachtoffer te doden. Evenmin is sprake van het misdrijf openlijke geweldpleging in vereniging, omdat niet is gebleken dat verdachten Ozan D. en Batuhan A. gezamenlijk het geweldsdelict met het dodelijke gevolg hebben gepleegd.
Verdachte Ozan D. wordt volledig toerekeningsvatbaar geacht. De rechtbank is van oordeel dat alleen een vrijheidsstraf in aanmerking komt ter vergelding van het leed dat verdachte heeft veroorzaakt: de dood van een jongeman van slechts 20 jaar oud, het onherstelbare verdriet van de nabestaanden en de diepe sporen die zijn achtergelaten bij vrienden en bekenden. Het betreft hier een ernstig delict van volstrekt zinloos geweld.
Gezien de jeugdige leeftijd van verdachte Ozan D. en het feit dat hij niet eerder met justitie in aanraking is geweest, acht de rechtbank een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en toezicht door de reclassering, gepast. Verdachte moet een schadevergoeding van € 12.340,98 betalen aan de nabestaanden.
De rechtbank veroordeelt medeverdachte Batuhan A. tot een week gevangenisstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten