Laden...

2021 vraagt creativiteit, flexibiliteit en inzet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 2021 vraagt creativiteit, flexibiliteit en inzet
Almelo, Enschede, Zwolle, 01 januari 2021

2021 wordt voor de rechtbank Overijssel een interessant en uitdagend jaar. President Bart van Meegen blikt vooruit: “We wensen iedereen een goed en rechtvaardig 2021. Een nieuw jaar waarin voor onze rechtbank drie ambities centraal staan: snelle en goede rechtspraak, verder ontwikkelen in digitalisering en vitale medewerkers. Zo zorgen we voor goede, tijdige en begrijpelijke rechtspraak in Overijssel.”

Vertrouwen

Van Meegen ziet het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet: “Het vraagt weer om creativiteit, flexibiliteit en inzet van onze medewerkers. En natuurlijk om een goede afstemming met de advocatuur, het Openbaar Ministerie en andere ketenpartners. Gezien de positieve ervaringen en de stappen die hierin afgelopen jaar al zijn gezet, kijk ik daar met veel vertrouwen naar uit. Dit alles om die belangrijke maatschappelijke taak die we hebben uit te kunnen voeren. Daarbij staat in deze crisistijd de volksgezondheid voorop.”

​Werken aan snelle en goede rechtspraak

De eerste ambitie waar de rechtbank aan werkt in 2021 is snelle en goede rechtspraak. Van Meegen: “Hiermee zetten we de lijn van 2020 voort. Door corona zijn er achterstanden ontstaan. Die zijn al voor een groot deel ingelopen en daar gaan we dit jaar in volle vaart mee verder. Zo doen we bijvoorbeeld extra strafzittingen.

Verder pakken we de nieuwe zaken die binnenkomen voortvarend op. Hier maakt de rechtbank de komende jaren werk van. Eind vorig jaar startten we een project om ervoor te zorgen dat de rechter sneller uitspraak doet en dat mensen beter inzicht krijgen in het verloop van hun zaak. Als het project klaar is, moet je eenvoudig kunnen zien hoe jouw rechtszaak verloopt en weten wanneer je iets kunt verwachten of moet doen.

Tijdige en voorspelbare rechtspraak is voor alle rechtbanken een belangrijk onderwerp. Het is ook wat onze ‘klant’ wil en tegen ons zegt; meer snelheid en duidelijkheid over hun zaak. Zo weten rechtzoekenden, slachtoffers, nabestaanden en andere partijen tijdig waar ze aan toe zijn. Dan kunnen zij verder met hun leven of bedrijf.”

​Digitale stappen zetten

Daarnaast wil de rechtbank in Overijssel het momentum vasthouden van de digitale stappen die zijn gezet. “We hebben noodgedwongen in korte tijd veel geleerd op dat vlak. Er zijn enorme stappen gezet door het houden van zittingen via videoverbinding en het gebruik van andere digitale hulpmiddelen. Uiteraard willen we leren van het afgelopen jaar en die ervaringen op een goede manier inzetten in het nieuwe jaar.” zegt de rechtbankpresident.

​Onze mensen zijn ons kapitaal

Aandacht voor het welzijn van de rechtbankmedewerkers is het derde speerpunt in 2021. “Onze mensen zijn ons kapitaal. Zij hebben de kennis en ervaring om op een goede manier recht te spreken of daar op een andere manier aan bij te dragen. Daarom investeren we in vitale en betrokken medewerkers die met plezier hun werk doen. Dat is fijn voor onze collega’s en natuurlijk ook goed voor onze organisatie. We moeten er voor zorgen dat onze mensen zich blijven ontwikkelen en het werk doen wat hen het beste ligt.

Ook komend jaar hebben we te maken met coronamaatregelen en daarmee zal thuiswerken een aandachtspunt blijven. Voor de rechtbank is thuiswerken geen nieuw fenomeen, maar niet eerder werkten zovelen noodgedwongen tegelijk thuis. Het is de verwachting dat door deze ervaringen wij ook ná corona meer gaan thuiswerken dan voorheen. We kunnen nu leren hoe we ook dan op een verstandige manier thuis werken. Hoe je het beste samenwerkt en zorgt voor een goede verbinding met elkaar.”

Uitspraken