Laden...

29 november debatavond in Zwolle: 'De rechtsstaat onder druk'

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 29 november debatavond in Zwolle: 'De rechtsstaat onder druk'
Zwolle, 03 november 2016

“De Nederlandse rechtsstaat staat onder druk.” Dat stelt minister van staat Herman Tjeenk Willink. Daarmee leidt hij de debatavond in op dinsdag 29 november (windesheim.nl) in het gerechtsgebouw in Zwolle. Een gesprek over rechtspraak in een complexe samenleving, waar iedereen bescherming zoekt bij de rechter, maar tegelijk aan zijn stoelpoten zaagt. Publiek is van harte welkom, de deuren zijn openen om 19.30 uur.

Gerechtsgebouw locatie Zwolle

De samenleving is in rap tempo complex en onoverzichtelijk geworden. Fundamentele waarden en normen staan onder spanning. Conflicten die vroeger binnen de sociale verbanden van familie, vereniging of kerk werden opgelost, legt de burger nu voor aan de rechter. Dat terwijl een rechterlijke uitspraak niet meer vanzelfsprekend op draagvlak kan rekenen.

Aan de andere kant treedt de overheid terug. Zij laat het aan ‘de markt’ en de burger. Maar de overheid reageert wel op incidenten met nieuwe regels. Regels die soms de bevoegdheden en beoordelingsruimte van de rechter ontnemen. Ondertussen verwacht de samenleving dat de rechter deze tegenstellingen onder ogen ziet. Wat betekent dit voor de burger, de samenleving en voor de rechtsstaat?

Inleiding op het tafelgesprek wordt gegeven door minister van Staat Herman Tjeenk Willink. Daarna volgt het tafelgesprek met onder andere docent recht bij Windesheim Klaas van der Kolk, rechter Matthieu Verhoeven en strafrechtadvocaat Roel van Faassen, onder leiding van rechter Sandra Schreuder. Ook het publiek kan bijdragen aan het gesprek.

Praktische informatie

Het debat is op dinsdag 29 november bij de rechtbank Overijssel, Schuurmanstraat 2 in Zwolle. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur; het programma begint om 20.00 uur. De avond is gratis toegankelijk voor iedereen. Aanmelden is gewenst via lezing@windesheim.nl. Het programma wordt ook live uitgezonden via www.windesheimindialoog.nl.

Over Peper & Zout

Peper & Zout is een reeks smaakmakende gesprekken over uiteenlopende thema’s, georganiseerd door Windesheim in Dialoog. Levendige discussies, reflectie en diepgang in een luchtige setting, voor iedereen toegankelijk. Deze editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de rechtbank Overijssel, het Zwolsch Juridisch Genootschap (weebly.com) en de opleiding Recht van Windesheim (windesheim.nl).

Uitspraken