4 jaar cel en 12 jaar rijontzegging na dronken dodelijke aanrijding Lutten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 4 jaar cel en 12 jaar rijontzegging na dronken dodelijke aanrijding Lutten
Zwolle , 29 september 2015

De dronken bestuurder die op 12 maart 2015 een vader en zijn baby aanreed in Lutten is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en de maximale rijontzegging van 10 jaar. De vijf weken oude baby overleed aan zijn verwondingen, de vader raakte zwaargewond. De aanrijding gebeurde in de proeftijd van een eerdere veroordeling voor dronken rijden. Daarom moet de man ook een voorwaardelijke celstraf van 1 maand uitzitten en krijgt hij nog 2 jaar rijontzegging. Ook krijgt hij zijn auto niet terug.

Zeer onvoorzichtig en onoplettend

De rechtbank oordeelt dat de 51-jarige man uit Lutten (gemeente Hardenberg) schuldig is aan de aanrijding en aan het doorrijden na de aanrijding. De man heeft zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam gereden. Hij reed uiterst rechts over de weg en daarbij gedeeltelijk over de fietsstrook.

De bestuurder wordt aangerekend dat hij de vader en de kinderwagen niet op tijd zag en niet reageerde om de aanrijding te voorkomen, ook al stond de vader gedeeltelijk op de fietsstrook. Uit de reconstructie bleek dat het wel mogelijk was om te reageren. De rechtbank gaat er van uit dat de aanwezigheid van alcohol in het bloed van de man een vertragende rol in de reactiesnelheid heeft gespeeld.

Drie keer teveel alcohol

De man kwam uit het café en reed met driemaal de toegestane hoeveelheid alcohol op naar huis. Volgens verschillende getuigen was hij onvast ter been toen hij het café verliet en leek niet in staat om een auto te besturen. Dat de man toch in zijn auto is gestapt, is des te kwalijker gezien zijn eerdere veroordelingen voor rijden onder invloed.

Niet geleerd van het verleden

De rechtbank legt een hogere rijontzegging op dan was geëist door de officier van justitie omdat hij niet leert van straffen in het verleden. De man is eerder veroordeeld, onder andere voor zeven maal rijden onder invloed van alcohol. Hij kreeg forse straffen, diverse rijontzeggingen en moest een alcoholcursus volgen. Ook tijdens het ongeval in Lutten liep de man nog in een proeftijd. De voorwaardelijke straf en rijontzegging die hem nog boven het hoofd hingen, hielden hem niet tegen om opnieuw onder invloed van alcohol een auto te gaan besturen.

Onherstelbaar leed

Het leed dat de bestuurder de nabestaanden heeft aangedaan is onbeschrijflijk groot en onherstelbaar, zoals ook in de slachtofferverklaringen van de moeder, vader en opa's en oma van de baby tot uitdrukking is gebracht.

Uitspraken

Meest gelezen berichten