Laden...

50.000 euro boete voor Enrichment Technology Almelo na dood medewerkers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 50.000 euro boete voor Enrichment Technology Almelo na dood medewerkers
Almelo, 07 maart 2016

Enrichment Technology Nederland (ETNL) in Almelo krijgt een boete opgelegd van 50.000 euro na een bedrijfsongeval als gevolg waarvan twee medewerkers overleden. De twee mannen stikten bij het schoonmaken van een oven. Het bedrijf ontwikkelt onder meer installaties om uranium te verrijken voor kerncentrales.

Vooraf onderzoek oven vereist

50 euro biljet. Foto: pixabay.com

ETNL verzaakte haar zorgplicht toen de twee mannen een zogenaamde Ipsen-oven gingen schoonmaken. De oven had van te voren moeten worden onderzocht, omdat het risico groot was dat die ruimte het verstikkende en levensgevaarlijke gas Argon bevatte. Het bedrijf schoot te kort in haar zorgplicht en hierdoor zijn de twee medewerkers overleden.

Potentieel gevaar

De rechtbank vindt dit zeer ernstig en rekent het ETNL aan dat zij niet de verantwoordelijkheid heeft genomen die zij voor haar medewerkers had. Vooral omdat ETNL eerder is geconfronteerd met een dodelijk ongeval. Het bedrijf was daarom op de hoogte van het belang van zeer zorgvuldige veiligheidsvoorzieningen, vanwege de potentiële gevaren die de werkzaamheden binnen zo’n bedrijf met zich brengen.

Prijzenswaardig

Daar tegenover staat dat het bedrijf na het noodlottige ongeval door invoering van een breed scala aan maatregelen getracht heeft de veiligheidsvoorzieningen naar het hoogst mogelijke niveau te tillen. Daarnaast acht de rechtbank het prijzenswaardig hoe ETNL de nabestaanden in de nasleep van het ongeval heeft bijgestaan.

De volledige uitspraak wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Uitspraken