Laden...

8 jaar cel en tbs voor doodslag op man in Hengelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 8 jaar cel en tbs voor doodslag op man in Hengelo
Almelo, 26 februari 2016

Een 57-jarige man uit Hengelo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar plus tbs met dwangverpleging wegens doodslag. Hij is schuldig aan het neersteken van de eigenaar van een theehuis in Hengelo. De toen 50-jarige eigenaar overleed aan zijn verwondingen. De man lijdt aan een psychische stoornis en moet langdurig behandeld worden. Daarnaast moet hij ook nog ruim 7000 euro schadevergoeding betalen.

De man en het slachtoffer waren op 26 december 2014 samen in het theehuis. Rond middernacht kregen de twee een woordenwisseling. Op een gegeven moment besloot het slachtoffer de zaak te sluiten. Hij werd aangesproken door de man, die opgewonden en agressief was. Plotseling haalde de man een groot mes tevoorschijn en stak in op het slachtoffer.

Moord of doodslag

De rechtbank kan niet uitsluiten dat de man handelde in een opwelling waarbij hij in blinde woede het slachtoffer 24 keer met een mes stak. Er zijn geen aanwijzingen dat sprake was van een vooropgezet plan. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van moord. Hierdoor is de opgelegde straf lager dan de geëiste 12 jaar.

Stoornis

De man lijdt aan een chronische psychotische stoornis. Volgens de psychiater zijn er voldoende aanwijzingen om aan te kunnen nemen dat de stoornis ook aanwezig was tijdens de steekpartij. Daarnaast was de man onder invloed van cannabis en waarschijnlijk ook van alcohol. Omdat de man niet meewerkte aan een onderzoek kon de psychiater niet beoordelen in hoeverre de stoornis doorwerkte tijdens de steekpartij.

In algemene zin concludeert de psychiater dat bij een dergelijke stoornis kleine irritaties tot heftige reacties kunnen leiden. De door de getuigen beschreven onenigheid over sigaretten tussen de man en het slachtoffer en het daardoor omslaan van de stemming van de man, past in dat beeld.

Hoog risico

De rechtbank legt tbs met dwangverpleging op. De man heeft geen ziekte-inzicht en staat niet open voor behandeling. Onderzoekers schatten in dat er sprake is van een hoog risico op gewelddadig gedrag en adviseren de man langdurig te behandelen.

Doordat de man weigerde om mee te werken aan onderzoeken in het Pieter Baan Centrum waren de gedragsdeskundigen niet in staat om uitlatingen te doen over de (mate van) toerekeningsvatbaarheid. Op grond van de bevindingen van de gedragsdeskundigen gaat de rechtbank er van uit dat de man in ieder geval in verminderde mate toerekeningsvatbaar is.

Recht op leven

De man heeft aan het slachtoffer zijn meest fundamentele recht ontnomen, namelijk het recht op leven. Hij heeft bij de nabestaanden onherstelbaar leed aangericht.

Uitspraken