Laden...

91-jarige niet vervolgd voor misbruik kleindochter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > 91-jarige niet vervolgd voor misbruik kleindochter
Almelo, 11 oktober 2021

Een 91-jarige man uit Almelo die verdacht wordt van seksueel misbruik van zijn toen minderjarige kleindochter is fysiek en geestelijk niet in staat om terecht te staan. Daarom verklaarde de rechtbank vrijdag 8 oktober de officier van justitie niet-ontvankelijk in de vervolging van de man. Dat betekent dat de strafzaak niet inhoudelijk zal worden behandeld en de rechtbank geen oordeel kan vellen over de schuldvraag.

Teveel beperkingen

De man heeft teveel beperkingen om deel te nemen aan zijn eigen proces. De man is dement en het dagelijks functioneren is vergelijkbaar met iemand die matig verstandelijk beperkt is. Verder wordt de man erg snel moe, wat de problemen met het denken en het verwerken en begrijpen van informatie verergert. Daarnaast heeft de man ernstige gehoorproblemen.

Recht op eerlijk proces

Door deze beperkingen is de 91-jarige niet in staat om zijn proces te volgen, deel te nemen en goed te begrijpen wat de gevolgen zijn. Dit is een ernstige belemmering voor het voeren van de verdediging en schendt de mans recht op een eerlijk proces. Zo kan de rechtbank niet met hem in gesprek over de beschuldigingen. De man was zelfs niet in staat om zijn strafzaak met zijn advocaat te bespreken. Naar verwachting wordt de man niet beter. Door de dementie en het verstrijken van de jaren zullen de beperkingen alleen maar verergeren.

Uitspraken