Laden...

Beroepsverbod voor flessentrekker in agrarische sector

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Beroepsverbod voor flessentrekker in agrarische sector
Zwolle, 18 augustus 2021

Een 28-jarige man uit Uden is veroordeeld voor onder andere meerdere verduisteringen, flessentrekkerij en faillissementsfraude in de agrarische sector. De rechtbank spreekt van een patroon van frauduleus handelen en legt hem een celstraf op van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en bijzondere voorwaarden. De man mag 5 jaar lang geen bestuurder van een rechtspersoon zijn en ook niet werken in de mestsector. Hij moet ruim 18.000 euro betalen aan de benadeelden.

Verduisteren en flessentrekken

De man werkte in de agrarische sector en had meerdere vennootschappen waaronder een mesthandel en een transportbedrijf. Hij betaalde veelvuldig niet (volledig) voor gehuurd, geleased of gekocht materieel zoals opleggers, trailers, een vrachtwagen en onderdelen. Ook overtrad hij de wet door zijn failliete mesthandel achter te laten zonder administratie. Het bedrijf had een totale schuld van ruim 800.000 euro. De man liet daarnaast zijn vrachtwagens op in België gekochte rode diesel rijden. Hiervoor betaalde hij geen accijns en benadeelde zo de Staat voor aanzienlijke bedragen.

Vrijspraken

Voor enkele gevallen van oplichting en het gebruik maken van vervalste mestbonnen is de man vrijgesproken. Ook is hij niet veroordeeld voor de vermeende afpersing dan wel bedreiging van de dochter en vrouw van één van zijn chauffeurs. Hij zou de vrouw gedwongen hebben om BV’s op haar naam te zetten onder bedreiging van haar dochter door een pistool op haar voorhoofd te zetten. De rechtbank oordeelt dat deze beschuldiging niet wordt ondersteund door objectief en overtuigend steunbewijs.

Tot op heden heeft de Udenaar de vele schadebedragen van de slachtoffers niet betaald.

Uitspraken