Laden...

Advocaten enthousiast over Skype-zittingen, maar dit is niet per definitie het nieuwe normaal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Advocaten enthousiast over Skype-zittingen, maar dit is niet per definitie het nieuwe normaal
Almelo, Enschede, Zwolle, 04 augustus 2020

‘Next best’ zo noemde kantonrechter Erik Koster de door de rechtbank Overijssel georganiseerde skype-zittingen eerder al. En ook advocaten zijn overwegend positief over de zogenoemde skype-zittingen. “Ik vond de manier van zitting erg prettig”, reageert advocaat Fleur Haves. “Ik had een zitting van 2 uur via Skype en dat ging prima”, zegt advocaat Arthur Hoogland.

Inloggen

De rechtbank Overijssel vroeg een aantal advocaten naar hun ervaringen met de skype-zittingen van de afdeling kanton/handel. Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is het gerechtsgebouw slechts beperkt open. Om voldoende afstand te kunnen bewaren in de zittingszaal en ook in de overige delen van het gebouw, kunnen nog altijd niet alle zittingen worden afgehandeld in de fysieke aanwezigheid van partijen. De afdeling kanton/handel heeft zeker in de eerste periode na de uitbraak vrijwel alle zaken digitaal behandeld, via een beveiligde skype-verbinding. De rechter en juridisch medewerker zijn organisator van de sessie en de procespartijen (advocaat en cliënt(en)) kunnen via een link inloggen. Ook eventuele journalisten, tolken en andere belangstellenden waren welkom om aan te haken.

Spelregels moeten duidelijk zijn

“Het is anders dan normaal. Dat wist ik van te voren al. Ik heb ook gebeld met de rechtbank of een toga verplicht is. Tijdens de zitting zat ik thuis. Van de griffier had ik vooral de ‘spelregels’ doorgekregen. Je moet elkaar bijvoorbeeld wel echt laten uitpraten, anders wordt het chaotisch”, reageert Hoogland desgevraagd. “Ik ben heel tevreden over de flexibiliteit van de rechterlijke macht”, zegt advocaat Rob van der Zande. Haves vult aan: “Ik kan mij mijn zitting bij de rechtbank Overijssel nog herinneren. De rechter legde van te voren duidelijk uit wat er ging gebeuren en hoe de zitting zou plaatsvinden. Ook de verbinding met alle partijen was goed”.

Liever in een zittingszaal

In zeer korte tijd heeft de Rechtspraak moeten anticiperen op de coronamaatregelen. Innovaties zijn in een stroomversnelling geraakt en met name in maart en in april waren digitale zittingen meer regel dan de uitzondering. De woorden van kantonrechter Koster krijgen bijval van de meeste advocaten. Zij procederen liever in een echte zittingszaal, maar dit was next-best. “Je mist toch een stukje non-verbale communicatie. En ook de techniek laat je soms nog wel eens in de steek”, zegt Haves. Van der Zande: “ik heb de eerste tien minuten van de skype-zitting kunnen meegenieten van een andere zitting, leuke zitting was dat”. Hoogland denkt dat voor sommige soort zittingen een skype-sessie best het nieuwe normaal zou kunnen worden, bijvoorbeeld als het gaat over arbeidsrecht. “Maar ik doe ook strafrecht, in dat soort gevallen heeft mijn voorkeur écht een fysieke zitting. Al moet ik zeggen dat deze skype-zitting van de rechtbank Overijssel mij wel veel reistijd heeft gescheeld. Mijn kantoor zit in Den-Helder”. “De rechters doen het echt goed, iedereen doet zijn best. Maar in levende lijve krijg je veel meer mee”, zo besluit Fleur Haves.

Toekomst

“We proberen de komende tijd het aantal zittingen in de fysieke aanwezigheid van partijen weer wat op te voeren, maar ook de komende tijd zullen we nog veelvuldig gebruik moeten maken van Skype”, zo zegt Kim van der Kraats, teamvoorzitter van het team Kanton en Handel van de rechtbank Overijssel. “Daarom vinden we het ook belangrijk om van verschillende procespartijen (advocaten, deurwaarders etc.) ook terug te horen wat hun ervaringen zijn en welke zaken volgens hen vooral geschikt zijn voor Skype. De algemene lijn daarbij is (zoals ook al wordt vermeld door de genoemde advocaten red.) dat het goed gaat en zeker bij eenvoudige processen ook voordelen kan hebben zoals het beperken van de reisafstand. Maar overwegend geeft men wel de voorkeur aan fysieke zittingen.”

Uitspraken