Cel en jeugd-TBS voor moord straatmuzikant Zwolle

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Cel en jeugd-TBS voor moord straatmuzikant Zwolle
Zwolle, 15 juni 2015

Voor de moord op een straatmuzikant en de poging moord op een omstander bij een winkelcentrum in Zwolle is een 17-jarige jongen veroordeeld tot de maximale jeugddetentie van 2 jaar en krijgt hij de PIJ-maatregel opgelegd. De rechtbank Overijssel oordeelt dat de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en behandeld moet worden binnen deze vorm van jeugd-TBS. Ook moet er aan de nabestaanden en het slachtoffer schadevergoedingen betaald worden van in totaal ruim €14.000,-.

Neersteken straatmuzikant en omstander

De jongen stak op woensdagavond 2 december 2014 een straatmuzikant neer buiten bij het winkelcentrum in de Zwolse wijk de Aa-landen. De straatmuzikant vluchtte de supermarkt Jumbo in, waarop de jongen hem achtervolgde en weer op hem instak. Daarna viel de 17-jarige jongen een omstander aan omdat hij de jongen aansprak. De straatmuzikant overleed later in het ziekenhuis aan de in totaal 29 messteken. De omstander raakte zwaar gewond.

Voorbedachte rade

De rechtbank oordeelt dat hij handelde met voorbedachte raad. Na een ruzie met een medebewoner bij zorginstelling van het RIBW Overijssel ging de jongen met een mes op pad. Op het moment dat hij het mes pakte, nam hij het besluit om ‘de eerste de beste’ neer te steken.

Snelkookpan

De jongen is sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Er is sprake van een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. De jongen kampt met veel negatieve emoties, die hij niet weet te uiten. Hij is aan de ene kant een kwetsbare, beschadigde jongen, die eigenlijk ontremd gedrag zou moeten laten zien. Aan de andere kant is hij vanuit zijn omgeving zo erg gestructureerd, dat hij alles heeft opgekropt. Dit resulteert in een spreekwoordelijke snelkookpan, die de druk niet kan ontladen.

Geen enkel respect

De 17-jarige toonde met zijn manier van handelen geen enkel respect voor het leven van het slachtoffer en daarmee het slachtoffer zijn meest waardevolle bezit ontnomen. Met zijn handelen heeft hij de familie en vrienden van het slachtoffer een onbeschrijfelijk leed aangedaan. De dood van straatmuzikant heeft niet alleen groot verdriet en leed bij de nabestaanden veroorzaakt, maar ook de samenleving is door dit feit ernstig geschokt, doordat dit feit heeft geleid tot gevoelens van onrust en onveiligheid.

Doodsangsten

De daaropvolgende aanval op de omstander bezorgde doodsangsten aan de man. Tot op de dag van de zitting heeft de man te kampen met de lichamelijke en geestelijke gevolgen van de aanval. De aanval heeft een grote impact op zijn leven en dat van zijn gezinsleden. Dit is ook duidelijk gebleken uit de slachtofferverklaring van de man, die is voorgelezen tijdens de zitting.

Enorme impact

De rechtbank vind het belangrijk om te benadrukken dat de impact van deze feiten in het openbaar – en dan met name de enorme razernij van de jongen en de hoeveelheid steekwonden - voor de aanwezige omstanders in het winkelcentrum en in de Jumbo enorm is geweest. De rechtbank rekent verdachte dit handelen aan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten