Laden...

Cel- en taakstraffen voor georganiseerde hennepkwekerij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor georganiseerde hennepkwekerij
Zwolle, 02 september 2020

Een 31-jarige man uit Vroomshoop is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 39 maanden. Robin W. gaf onder andere leiding aan de criminele drugsorganisatie, was betrokken bij zes hennepkwekerijen en exporteerde de hennep. De rechtbank veroordeelt de 48-jarige Wiebe van B. uit Almelo tot een gevangenisstraf van 34 maanden voor de handel en de export van verdovende middelen, oplichting en witwassen.

Langdurige en grootschalige hennepteelt

Vanaf 2014 hield de criminele drugsorganisatie zich op grote schaal en bedrijfsmatig bezig met het telen en verkopen van grote hoeveelheden hennep in Drenthe en Overijssel. In totaal werden in deze periode negen hennepkwekerijen opgerold. Binnen de organisatie was er een duidelijke taakverdeling. Zo was er een leider, een zogenoemde (regel)baas en uitvoerders. In totaal zijn bij de ontdekking van de kwekerijen tienduizenden hennepplanten gevonden.

Strafmaat

De straf voor de 48-jarige Van B. valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM zag de man als leider van de criminele organisatie, maar de rechtbank oordeelde dat dat onvoldoende uit de dossiers bleek en spreekt hem hiervan vrij. Ook spreekt de rechtbank hem vrij voor de betrokkenheid bij diverse hennepkwekerijen en een ander witwasfeit.

Veroordelingen

In totaal veroordeelt de rechtbank 16 personen tot cel- en taakstraffen voor hun rol in de grootschalige georganiseerde hennepteelt, spreekt de rechtbank 5 personen vrij en oordeelt de rechtbank dat de ondertussen failliete handelsonderneming van Van B. zich wel schuldig maakte aan witwassen, maar legt de onderneming geen boete op omdat dat in het nadeel van de schuldeisers zou zijn.

  • De 33-jarige T. uit Vroomshoop is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden voor het runnen van meerdere hennepkwekerijen. Hij hield zich op grote schaal bezig met het bedrijfsmatig telen, bereiden, bewerken en verwerken van hennep van in elk geval 6 kwekerijen. De man had een uitvoerende, maar niet ondergeschikte rol binnen de organisatie. Ook tapte hij elektriciteit af voor de kwekerijen.
  • De rechtbank veroordeelt de 28-jarige B. tot een gevangenisstraf van 18 maanden voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het op grote schaal runnen van hennepkwekerijen. De man had een uitvoerende, maar niet ondergeschikte rol binnen de organisatie. Hij tapte onder meer illegaal elektriciteit af voor de kwekerijen. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is van zijn betrokkenheid bij de kwekerij in Gramsbergen en spreekt hem daarvan vrij. Ook spreekt de rechtbank de man vrij voor zijn betrokkenheid bij de kwekerij in Zuidwolde.
  • De 50-jarige W. uit Emmeloord is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 maanden voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. De man had een uitvoerende, maar niet ondergeschikte rol binnen deze organisatie. Naast het telen, bereiden, bewerken en verwerken van de hennep, tapte hij ook elektriciteit af voor de hennepkwekerijen.
  • De rechtbank veroordeelt de 28-jarige N. uit Vroomshoop tot een gevangenisstraf van 16 maanden voor zijn deelname aan de grootschalige hennepteelt. Ook hij had een uitvoerende, maar niet ondergeschikte rol binnen de criminele organisatie en tapte elektriciteit af voor de kwekerijen. De rechtbank is van oordeel dat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat voor zijn betrokkenheid bij de hennepkwekerij in Gramsbergen en spreekt hem van dat feit vrij.
  • De 75-jarige Ronald K. uit Zwolle is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 13 maanden voor zijn deelname aan een criminele organisatie. De man had een uitvoerende, maar niet ondergeschikte rol binnen deze organisatie. Naast het telen, bereiden, bewerken en verwerken van de hennep in kwekerijen in Gramsbergen en Steenwijk, tapte hij ook elektriciteit af voor de hennepkwekerijen. De rechtbank spreekt de man vrij voor zijn betrokkenheid bij een van de twee hennepkwekerijen in Hoogeveen. Het dossier bevat onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.
  • De rechtbank veroordeelt de 33-jarige Z. uit Bergentheim tot een gevangenisstraf van 9 maanden voor het bezit van 13.000 xtc-pillen en het voorhanden hebben van een gaspistool. Het dossier bevat onvoldoende wettig en overtuigen bewijs voor zijn betrokkenheid bij de kwekerij in Emmen, zijn deelname aan de criminele organisatie en het voorhanden hebben van andere verdovende middelen en de rechtbank spreekt hem daarvan vrij.

Taakstraffen en vrijspraak

Ook werden nog 9 personen veroordeeld tot taakstraffen en sprak de rechtbank 4 mannen en 1 vrouw vrij:

  • De 37-jarige S. uit Almelo is veroordeelt tot een gevangenisstraf van 16 dagen voor het medeplegen van het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij twee kwekerijen in Hoogeveen en één in Steenwijk. Ook tapte hij elektriciteit af voor die kwekerijen. Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank hem een taakstraf op van 240 uur. De rechtbank is van oordeel dat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs bevat voor zijn betrokkenheid bij de hennepkwekerij in Gramsbergen en spreekt hem van dat feit vrij.
  • De rechtbank legt de 53-jarige man Hendrikus W. uit Vroomshoop een taakstraf op van 150 uur voor witwassen van ruim 53.000 euro, terwijl hij wist dat dit geld afkomstig was uit een misdrijf. De rechtbank spreekt de man vrij voor deelname aan een criminele organisatie. Het dossier bevat onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.
  • De rechtbank legt de 42-jarige N. uit Hardenberg een taakstraf op van 120 uur voor het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij de hennepkwekerij in Gramsbergen. Ook heeft hij elektriciteit afgetapt voor deze hennepkwekerij. De rechtbank spreekt hem vrij van het telen van hennepplanten in de kwekerij in Hoogeveen en Steenwijk.
  • De rechtbank legt de 43-jarige K. uit Westerhaar een taakstraf op van 120 uur voor het medeplegen van het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij de kwekerij in Gramsbergen. Daarnaast tapte ook hij elektriciteit af voor deze hennepkwekerij. De rechtbank spreekt hem vrij van betrokkenheid bij de hennepkwekerijen in Hoogeveen en deelname aan een criminele organisatie.
  • De rechtbank legt de 52-jarige Denis K. uit Zwolle een taakstraf op van 120 uur voor het medeplegen van het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten in de kwekerij in Hoogeveen. Ook overweegt de rechtbank dat zij het kwalijk vindt dat hij een leugenachtige verklaring aflegde en geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. De rechtbank spreekt de man vrij van zijn betrokkenheid bij de kwekerijen in Steenwijk, Gramsbergen en een andere kwekerij in Hoogeveen. Ook spreekt de rechtbank de man vrij van deelname aan een criminele organisatie.
  • De rechtbank legt de 63-jarige V. uit Emmen een taakstraf op van 100 uur voor het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij de hennepkwekerij in Emmen. Ook heeft hij elektriciteit afgetapt voor deze hennepkwekerij.
  • De 58-jarige man uit Emmen is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het medeplegen van het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij de kwekerij in Hoogeveen.
  • De 62-jarige B. uit Emlichheim (Duitsland) is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur. De man is medeplichtig geweest aan het telen van een grote hoeveelheid hennepplanten bij de kwekerij in Zuidwolde. Ook overweegt de rechtbank dat zij het kwalijk vindt dat hij een leugenachtige verklaring aflegde en geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. 
  • De 48-jarige vrouw Van der V. uit Enschede is door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank acht niet bewezen dat de vrouw zich heeft schuldig gemaakt aan het (medeplegen van) witwassen van geldbedragen en/of voorwerpen.
  • De rechtbank spreekt de 50-jarige en 26-jarige Van B. ‘s vrij voor het (medeplegen van) witwassen van geldbedragen en/of voorwerpen. Niet bewezen kan worden dat zij wisten dat Wiebe van B. geld in de woning had geïnvesteerd dat afkomstig was uit een misdrijf.
  • Een 44-jarige man uit Vroomshoop en een 40-jarige man uit Almelo zijn door de rechtbank vrijgesproken voor het dealen en het in bezit hebben van materialen waarvan zij zouden moeten weten dat die bestemd waren voor de hennepkwekerij. De rechtbank overweegt dat het dossier veel suggesties en aannames bevat, maar dat er geen wettig en overtuigend bewijs is dat zij zich daadwerkelijk hieraan schuldig maakten.

Uitspraken