Laden...

Celstraf en voorwaardelijke boete na ongeluk monstertruck Haaksbergen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraf en voorwaardelijke boete na ongeluk monstertruck Haaksbergen
Almelo, 15 april 2016

De 51-jarige bestuurder van de monstertruck die tijdens een stunt in Haaksbergen het publiek inreed moet 15 maanden de gevangenis in. Ook mag hij 5 jaar lang niet als stuntman werken. De rechtbank oordeelt dat hij onvoldoende rekening hield met de risico's waaraan hij het publiek bij de show blootstelde. Ook de Stichting Ster Evenementen Haaksbergen, die het evenement organiseerde, is ernstig tekort geschoten in het waarborgen van de veiligheid van het publiek. Zij krijgt daarom een voorwaardelijke boete van 25.000 euro.

Stunt

Tijdens het evenement Auto en Motor Sportief op 28 september 2014 in Haaksbergen voerde de bestuurder met zijn monstertruck een stunt uit. Hij reed met de truck over een aantal autowrakken en probeerde daarna een bocht te maken om voor het publiek langs te rijden. Dat ging echter mis: de bestuurder kreeg na over de wrakken heen te zijn gereden de truck niet onder controle. Het lukte niet om de bocht te halen, waardoor de monstertruck het publiek in reed. Bij het ongeluk kwamen drie mensen om het leven, een groot aantal mensen raakte gewond.

Zorgplicht

De rechtbank oordeelt dat de bestuurder toerekenbaar tekort is geschoten in de op hem rustende zorgplicht voor het publiek. Van hem als stuntman mocht verwacht worden dat hij voldoende veiligheidsmaatregelen zou treffen om een ongeval te voorkomen. In plaats daarvan heeft hij met zijn truck op een te klein terrein een stunt uitgevoerd, waarbij hij in de richting van het publiek reed. Hij heeft geprobeerd een bocht te maken die zelfs onder ideale omstandigheden rakelings langs het publiek zou gaan. Uit technisch onderzoek concludeert de rechtbank dat de bestuurder niet of nauwelijks heeft geremd en zijn voertuig niet onder controle had. Daar komt bij dat hij wist dat de monstertruck gevoelig is voor storingen. Al met al nam hij naar het oordeel van de rechtbank onaanvaardbare risico's.

Geen onderzoek door stichting

De Stichting Ster Evenementen heeft als organisator geen onderzoek gedaan naar hoe de stunt zou worden uitgevoerd. De stichting heeft genoegen genomen met de geringe interesse die het stuntbedrijf toonde voor de veiligheid van het publiek bij de stunt. Zelf heeft zij geen stappen gezet ter bevordering van de veiligheid van het publiek. Door zelf geen onderzoek te doen naar de veiligheid op het terrein is de stichting ernstig tekort geschoten in haar verantwoordelijkheid. De gevolgen van het ongeluk zijn daarom ook aan haar toe te rekenen.

Ernstige gevolgen

Stuntrijden brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee om de veiligheid van anderen te waarborgen. Door het onvoorzichtige gedrag van de bestuurder en door de gebrekkige organisatie van de stichting zijn drie levens verloren gegaan. Anderen hebben, al dan niet zwaar, lichamelijk en psychisch letsel opgelopen. De rechtbank tilt daar zwaar aan. Aan de andere kant houdt de rechtbank ook rekening met de gevolgen van het ongeval voor de bestuurder. Alles bij elkaar acht de rechtbank een gevangenisstraf van 15 maanden passend en geboden.

Compensatie

Aan de Stichting Ster Evenementen legt de rechtbank een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op. De boete is voorwaardelijk omdat ter zitting gebleken is dat de Stichting over beperkte financiële middelen beschikt. Naar het oordeel van de rechtbank geniet het de voorkeur dat het geld gebruikt wordt voor compensatie van het leed van de slachtoffers in plaats van voor het betalen van een onvoorwaardelijke boete aan de Staat.

Meer weten?

Klik hier voor meer informatie over deze zaak en eerdere procedures over het ongeluk.

Uitspraken