Celstraf voor stalking van jonge vrouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraf voor stalking van jonge vrouwen
Zwolle, 01 maart 2016

Een 35-jarige man uit Genemuiden krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk wegens stalking van 6 jonge vrouwen. Daarnaast moet hij zich laten behandelen en moet hij 3 slachtoffers een schadevergoeding betalen. De straf geldt ook voor het bezit van kinderporno en een hoeveelheid xtc en amfetamine.

Berichten en foto's

Twee handen met een mobile telefoon in het donker

De man viel de vrouwen gedurende een lange tijd lastig. Hij belde hen op en stuurde hen berichten en foto's via Whatsapp. Vaak gebeurde dat 's nachts. Bij sommige vrouwen duurde de stalking meer dan 2 jaar. De inhoud van de berichten was vaak seksueel getint en soms bedreigend. De jongste van de slachtoffers, die pas 17 was toen de stalking begon, bedreigde hij zelfs met de dood.

Machteloos

Door zijn handelen heeft hij de slachtoffers veel angst aangejaagd. Zij voelden zich machteloos en onveilig, omdat zij niet wisten door wie zij werden lastiggevallen en het gevoel hadden dat hun belager overal kon opduiken. De ernst van de gevolgen is wel gebleken uit de slachtofferverklaringen die tijdens de zitting zijn voorgelezen.

Straf en behandeling

De gevolgen van het gedrag van de man zijn zo ernstig dat de rechtbank oordeelt dat hij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moet krijgen. Op basis van onderzoek van een psycholoog concludeert de rechtbank dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Om herhaling te voorkomen is het nodig dat hij een behandeling ondergaat. Daarom legt de rechtbank een gedeelte van de straf voorwaardelijk op, in combinatie met een verplichte behandeling en een extra lange proeftijd van 3 jaar. Ook legt de rechtbank een contactverbod met de slachtoffers op. Aan 3 van de slachtoffers moet hij een schadevergoeding betalen van in totaal 2237 euro.

Uitspraken

Meest gelezen berichten