Laden...

Celstraf voor verkrachting in Kampen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraf voor verkrachting in Kampen
Zwolle, 20 april 2023

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 19-jarige man tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar voor verkrachting. De man verliet samen met een vrouw in de nacht van 25 september 2022 een café in Kampen en zij gingen samen naar het stadspark. In het park verkrachtte de man de vrouw. Naast de gevangenisstraf moet de man het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 8.000 euro.

Dwang

De man ontkent niet dat hij seks had met de vrouw, maar verklaart dat er sprake was van vrijwillige seks. Aan de hand van de aangifte, de verklaring van een getuige, bevindingen van een verbalisant en de forensisch medische letselrapportage stelt de rechtbank vast dat de vrouw de seks niet wilde en dat sprake is van dwang. De vrouw gaf zowel verbale als non-verbale signalen van verzet, maar daaraan is de man voorbij gegaan. Ook kneep de man de keel van de vrouw dicht en hield hij haar mond dicht. Dit maakt dat de rechtbank oordeelt dat de man de vrouw heeft verkracht.

Volwassenenstrafrecht

Gezien de jonge leeftijd van verdachte kan ook adolescentenstrafrecht worden toegepast,  maar de rechtbank ziet geen aanleiding om af te wijken van het uitgangspunt dat een meerderjarige volgens het volwassenenstrafrecht wordt berecht. De rechtbank oordeelt dat de voordelen van toepassen van het jeugdstrafrecht die de reclassering noemt, onvoldoende zwaarwegend.

Uitspraken