Laden...

Celstraffen voor gedwongen prostitutie bij verstandelijk beperkte vrouwen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraffen voor gedwongen prostitutie bij verstandelijk beperkte vrouwen
Zwolle, 16 maart 2021

Vier mannen zijn veroordeeld tot celstraffen omdat zij twee kwetsbare vrouwen dwongen om in het hele land als prostituee te werken. De 35-jarige hoofdverdachte uit Tiel moet voor zijn rol in deze mensenhandel 7 jaar naar de gevangenis. Onder zijn leiding werden de twee verstandelijk beperkte vrouwen met geweld en bedreigingen in de prostitutie gedwongen en uitgebuit.

Verliefd

De twee vrouwen van 24 en 43 jaar waren kwetsbaar en de mannen wisten dat. Zo vertelde de hoofdverdachte mooie verhalen aan de 24-jarige – die toen verliefd op hem was - en wist haar uiteindelijk over te halen om prostitutiewerk te doen. Hij wist dat ze verstandelijk beperkt was, van haar verslavingen en dat zij eerder in de prostitutie had gewerkt. Toen zij eenmaal aan het werk ging als prostituee kon ze niet stoppen wanneer ze wilde. In plaats van de beloofde 70% van de opbrengst kreeg zij niets en werd zij met geweld gedwongen om het werk te blijven doen.

Bolletje cocaïne

Ook de 43-jarige vrouw werd op zo’n gewelddadige manier uitgebuit. Als betaling kreeg ze af en toe een bolletje cocaïne en moest ze soms 7 dagen in de week werken van ’s ochtends tot 3 uur in de nacht. Ook van haar wisten de mannen dat zij een kwetsbare vrouw was. Zij is licht verstandelijk beperkt en heeft verslavingsproblemen.

Hotels opgelicht

De mannen hebben daarnaast verschillende hotels opgelicht waar de vrouwen aan het werk moesten. Bij hotels in onder andere Apeldoorn, Utrecht, Nijmegen en Eindhoven boekten zij de kamer met andermans creditcardgegevens en onder valse namen. Hiermee maakten zij zich schuldig aan oplichting en identiteitsfraude.

​Straffen

De hoofdverdachte werkte samen met een 24-jarige man uit Eindhoven. Deze rechterhand krijgt een celstraf van 5 jaar opgelegd. Twee medeverdachten hadden een kleinere rol, bijvoorbeeld als beveiliger, en krijgen daarom een lagere straf. Een 39-jarige Arnhemmer is veroordeeld tot 2 jaar celstraf, een 43-jarige man uit Tiel krijgt een gevangenisstraf van 1 jaar. De mannen moeten schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 93.000 euro.

Uitspraken