Celstraffen voor poging doodslag na uitgaansnacht in Markelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Celstraffen voor poging doodslag na uitgaansnacht in Markelo
Almelo, 07 juni 2016

Drie jongemannen uit Berkelland die gezamenlijk een andere man in elkaar trapten op de parkeerplaats van een discotheek in Markelo moeten de gevangenis in. De rechtbank veroordeelt de 21-jarige man die het meeste geweld gebruikte tot een gevangenisstraf van 3 jaar waarvan 1 voorwaardelijk. Aan een 22-jarige medeverdachte legt de rechtbank een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 voorwaardelijk op. De derde verdachte, ook 22 jaar oud, moet 12 maanden de gevangenis in waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Alle drie moeten zij zich verplicht laten behandelen. Aan het slachtoffer moeten ze een schadevergoeding betalen van 9000 euro.

Agressief

Rechtbank Overijssel, locatie Almelo

Tijdens het uitgaan in de nacht van 25 op 26 december 2015 is de groep mannen al betrokken bij diverse opstootjes in de discotheek. De laatste vechtpartij ontstaat als de discotheek gaat sluiten. Onderweg naar hun auto moet een van de mannen plassen. Hij besluit dit op de parkeerplaats van de discotheek te doen, vlak naast de auto van het latere slachtoffer. Die ziet de man bezig en maakt daar een opmerking over. De groep reageert direct agressief. Een van de 22-jarigen gooit het slachtoffer tegen de grond. Deze kan zich niet opvangen, komt met zijn hoofd op de grond en raakt buiten westen. Terwijl het slachtoffer bewusteloos op de grond ligt trappen de drie mannen vervolgens op hem in. De 21-jarige en de andere 22-jarige schoppen het slachtoffer daarbij ook tegen het hoofd. Daarna rennen de drie mannen naar hun auto, maar omstanders beletten hun vertrek.

Risico

De rechtbank neemt het de verdachten ernstig kwalijk dat zij zich zonder redelijke aanleiding schuldig hebben gemaakt aan dit geweldsdelict. Door een bewusteloze man hard tegen het hoofd te schoppen hebben de mannen naar het oordeel van de rechtbank bewust het risico genomen dat hij zou kunnen overlijden. Een maand voor de geweldsexplosie in Markelo zijn twee van de mannen ook al betrokken bij een vechtpartij bij een café in Enschede. De 21-jarige heeft tussendoor bovendien nog een mishandeling gepleegd. Ook daarvoor worden zij veroordeeld. Aan de slachtoffers in die zaken moeten de mannen schadevergoedingen betalen van respectievelijk 500 euro en 1400 euro.

Strafblad

De drie mannen zijn allemaal al eerder veroordeeld wegens gewelds- en vermogensdelicten. Vooral de twee mannen die het slachtoffer tegen zijn hoofd schopten en die ook bij de vechtpartij in Enschede betrokken waren hebben een lang strafblad. Zij versterken elkaar in hun agressieve gedrag en gaan doorgaans samen, onder invloed van alcohol, de fout in. De mannen moeten daarom nu ook eerder opgelegde voorwaardelijke celstraffen uitzitten. Bij de 22-jarige man gaat het om 8 maanden gevangenisstraf, bij de 21-jarige man om 4 maanden gevangenisstraf en 1 maand jeugddetentie.

Behandeling

Alle drie de mannen moeten na hun gevangenisstraffen te hebben uitgezeten zich 3 jaar lang houden aan aanwijzingen van de reclassering en zich laten behandelen voor hun agressiestoornis. Doen zij dat niet, dan moeten zij het voorwaardelijke deel van hun straf alsnog uitzitten. Aan de 21-jarige man legt de rechtbank daarnaast een alcoholverbod op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten