Deel van kantoorlocatie rechtbank in Zwolle tijdelijk buiten gebruik

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Deel van kantoorlocatie rechtbank in Zwolle tijdelijk buiten gebruik
Zwolle, 14 februari 2018

De rechtbank Overijssel neemt 2 kantooretages van de locatie in Zwolle uit gebruik. Dit naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek naar de vloerconstructie. Er is geen direct veiligheidsrisico, maar om alle mogelijke risico’s uit te sluiten is verder onderzoek noodzakelijk. De zittingen die gepland staan kunnen gewoon doorgaan.

Aanleiding

Gerechtsgebouw in Zwolle
Gerechtsgebouw in Zwolle

Aanleiding voor het onderzoek zijn de uitkomsten van een eerder onderzoek naar de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport. Oorzaak was de gebruikte vloerconstructie. Ook de rechtbank in Zwolle heeft vloerdelen waarbij een vergelijkbare constructie is gebruikt.

Geen enkel risico

Uit een tussenrapport in oktober bleek dat het gebouw veilig was om te gebruiken. Destijds werd wel aangekondigd dat er nader onderzoek zou komen op basis van het stappenplan van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De uitkomsten hiervan geven aanleiding tot aanvullende inspecties. Om geen enkel risico te nemen is daarom besloten een deel van het gerechtsgebouw in Zwolle te sluiten in afwachting van de uitkomsten van de inspectie. Het gaat daarbij om de vierde en vijfde etage.

Openbaar gebied blijft open

Door de vloeren op de vierde en vijfde verdieping niet meer te belasten worden alle mogelijke veiligheidsrisico’s weggenomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de eerste drie verdiepingen van het kantoorgedeelte aan alle eisen voldoen. Bij de vloeren van deze verdiepingen is een andere constructie gebruikt. Bij deze vloeren speelt deze problematiek dan ook niet en deze delen van het gebouw kunnen ook gewoon gebruikt worden. Datzelfde geldt ook voor het oude gerechtsgebouw, het openbaar toegankelijk deel van de rechtbank en de parkeerkelder. Ook de zittingen kunnen gewoon doorgaan.

Medewerkers elders ondergebracht

De medewerkers die een werkplek hebben op de vierde en vijfde verdieping worden tijdelijk elders ondergebracht.

Nader onderzoek

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft opdracht gegeven om de inspecties te doen naar de vierde en vijfde verdieping. Dat onderzoek vindt volgende week plaats. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Uitspraken

Meest gelezen berichten