Laden...

Dura Vermeer Bouw Hengelo bouwt nieuwe gerechtsgebouw Almelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Dura Vermeer Bouw Hengelo bouwt nieuwe gerechtsgebouw Almelo
Almelo, 17 januari 2024
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, de nieuwbouw van het gerechtsgebouw in Almelo gegund aan Dura Vermeer Bouw Hengelo, met het ontwerp van Paul de Ruiter Architects. Na een uitgebreide dialoogfase werd de inschrijving van het team als beste beoordeeld door de beoordelingscommissie.  

Gezagwekkend, uitnodigend en functioneel

Het huidige gebouw aan de Egbert Gorterstraat is verouderd en voldoet niet meer aan de huidige eisen. De nieuwe huisvesting wordt gerealiseerd op de hoek van de Egbert Gorterstraat en de Stationsstraat, tegenover het centraal station van Almelo. Het wordt een gezagwekkend, maar tegelijkertijd uitnodigend en functioneel gerechtsgebouw met de welbekende Twentse gastvrijheid. Het doel is om medewerkers van de rechtbank én al haar ketenpartners, zoals advocaten, pers en het Openbaar Ministerie op een prettige en veilige manier hun werk te kunnen laten doen.

Volwaardige rechtbank met eerbied voor textielgeschiedenis

In deze volwaardige nieuwe rechtbank komen ruim 180 werkplekken, met een aantal werkplekken voor het Openbaar Ministerie. Rond het houten atrium komen zes zalen die meervoudig te gebruiken zijn en zes kleinere zittingsruimtes. Twee van deze zalen zijn extra groot, om ook aparte publieke tribunes te kunnen inhuizen. Om de binding van de locatie en de textielgeschiedenis van Almelo te benadrukken wordt één van de zes kleinere zittingszalen opgebouwd met de zorgvuldig bewaarde Firmanten stijlkamer uit het kantoor van de voormalige Ten Cate textielfabriek.  Onder het gerechtsgebouw is ruimte voor het cellencomplex voor gerechten dat aangesloten is op de zittingszalen, op -2 is er ruimte voor 72 parkeerplaatsen.  

Design, Build & Maintain

Dura Vermeer Bouw Hengelo heeft conform de Europese aanbestedingsregelgeving een inschrijving gedaan die, na een intensief beoordelingstraject op duurzaamheids-, kwaliteitsaspecten en kosten, als meest voordelig is geselecteerd. De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd met een DBM (Design Build and Maintain) contract. Dit betekent dat Dura Vermeer Bouw Hengelo verantwoordelijk is voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van het nieuwe gerechtsgebouw. Aan de basis ligt een principeontwerp dat is ontwikkeld door het Rijksvastgoedbedrijf in samenwerking met de Rechtspraak. 

Samenwerking en planning

Het komende jaar wordt dit ontwerp verder ontwikkeld door het projectteam van Dura Vermeer Bouw Hengelo. In het vierde kwartaal van 2024 is voornemens de bouw te starten. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting begin 2028 zijn deuren.


Uitspraken