Een klaroenstoot voor de rechtbank Overijssel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Overijssel > Nieuws > Een klaroenstoot voor de rechtbank Overijssel
Zwolle/Almelo, 11 april 2013

Minister van Veiligheid en Justitie, mr. Ivo Opstelten, en PvdA-senator mr. dr. Jannette Beuving konden op donderdag 11 april met eigen ogen aanschouwen dat de rechtbank Overijssel staat als een huis. De totstandkoming van deze rechtbank kent een lange politieke voorgeschiedenis. Maar nu de rechtbank sinds 1 april 2013 een feit is kwam de minister, samen met de indiener van de motie die in juli 2012 leidde tot de splitsing van Oost-Nederland in Gelderland en Overijssel, op bezoek voor een symbolische klaroenstoot.

"Begrijpelijke en toegankelijke rechtspraak"

“De burger heeft recht op begrijpelijke en toegankelijke rechtspraak”, zo zei de minister. “Ik zie dat de rechtbank Overijssel er staat, met een stevig gerechtsbestuur en dat er met enthousiasme goed over de dingen wordt nagedacht. Er wordt hier op een kwalitatief zeer hoogwaardig niveau rechtspraak gepleegd.” Rechtbankpresident mr. Takvor Avedissian kon dat bevestigen: “Wij werken in Overijssel aan goede, begrijpelijke en tijdige rechtspraak en doen dat vanuit een open, betrokken en actieve houding.” Als symbool voor de bestuurs- en besliskracht van de nieuwe rechtbank overhandigde minister Opstelten, samen met senator Beuving, een bestuurshamer aan president Avedissian.

Werkbezoek aan Zwolle en Almelo

In Zwolle lieten minister Opstelten en senator Beuving zich vervolgens voorlichten over de manier waarop de afdeling Bestuursrecht de fusie van Almelo en Zwolle handen en voeten geeft. De afdeling Bestuursrecht is inmiddels in zijn geheel in Zwolle gehuisvest, maar de burger kan voor een aantal bestuursrechtzaken nog wel op beide locaties terecht. De ontstane schaalvergroting leidt tot kwalitatief betere teams.

Na Zwolle werd per touringcar ook Almelo aangedaan. De minister toonde zich onder de indruk van de nieuwe, zwaar beveiligde en digitale zittingzaal, die op korte termijn in gebruik genomen wordt. Hier lieten de aanwezigen zich bijpraten over de afdeling Strafrecht, die in zowel Almelo als Zwolle gehuisvest blijft, maar intensief aan kennisdeling tussen de beide locaties doet. De fusie van beide rechtbanken biedt zo ook voor deze afdeling kansen; al was het maar omdat de rechtbank Overijssel als één van de vier rechtbanken is aangewezen om zaken van het landelijk en functioneel parket te gaan behandelen. 

De rechtbank Overijssel kijkt terug op een zeer geslaagd bezoek!

Uitspraken

Meest gelezen berichten